La instal·lació de panells solars en els primers habitatges d'Espanya permetria estalviar més 115.000 milions d'euros en els pròxims 25 anys, segons un estudi del portal immobiliari Idealista. 

En l'estudi es reconeix que la instal·lació inicial suposaria un cost bastant elevat, aproximadament 78.504 milions d'euros. Tot i això l'empresa calcula que la inversió es podria amortitzar en els primers 10 anys aproximadament, gràcies a l'estalvi en energia que proporciona la seva instal·lació. 

Els càlculs s'han fet tenint en compte totes les teulades espanyoles, la seva orientació, gradient i hores de sol rebudes, per tal de saber amb la màxima precisió possible la capacitat de generar energia de cada immoble. Gràcies a aquests paràmetres han pogut estimar el cost energètic anual i el temps que es trigaria a amortitzar la inversió. Varia segons la comunitat per l'heterogeneïtat del territori, però sempre oscil·la entre els 11 i els 9 anys, amb una mitjana general d'una dècada per recuperar la inversió inicial.

L'aplicació d'aquesta mesura tindria un impacte econòmic i mediambiental. Segons calcula la immobiliària, l'estalvi energètic seria l'equivalent a deixar de cremar 25 milions de tones de carbó, no recórrer 147 milions de quilòmetres en cotxe o deixar de volar 500 hores amb un avió. 

 instalacion placa solarDos operaris instal·len plaques solars al terrat d'un edifici / Europa Press

Estalvi general

L'estudi del portal immobiliari ha desglossat l'estalvi que la instal·lació generalitzada de plaques suposaria per cada Comunitat Autònoma. Al capdavant de la llista de les regions més beneficiades per aquesta inversió es troba Catalunya, que teòricament podria arribar a estalviar fins a 20.000 milions d'euros durant 25 anys. 

Els espais amb grans concentracions de població són els que surten més beneficiats per la inversió en l'energia solar. Madrid i Barcelona lideren el rànquing de províncies que aconseguirien un major estalvi, arribant als 18.979 i 15.234 milions d'euros respectivament. A continuació trobaríem les províncies de València, Alacant, i Madrid. 

Idealista també ha recollit les zones en què l'impacte de la instal·lació de plaques seria menor. Si bé l'estalvi es força generalitzat en tot el territori sí que és menor en comunitats com La Rioja  o Cantàbria. En cap cas es deixa d'estalviar, però es fa menys. 

 

Imatge principal: Dos instal·ladors de plaques solars / Europa Press