Les eleccions generals del 26J s'apropen i la incertesa política dels últims sis mesos ha sembrat dubtes en un 40% dels inversors estrangers que estan esperant que es formi nou govern per prendre una decisió en ferm. Això inclou un 40% de firmes que té actius al país i un 33% que no els té. Així ho constata "Spain as Investment Opportunity", un informe de Kreab encarregada d'analitzar la percepció internacional d'Espanya com a destí d'inversió després d'entrevistar 26 companyies inversores estrangeres sobre els riscos principals, la influència de la situació política, les oportunitats existents, les perspectives econòmiques, els efectes de les mesures empreses pel Govern i la qualitat de la política de comunicació de les companyies espanyoles.

I per si encara hi hagués algun dubte que la repetició d'eleccions afecta l'economia, el 40,8% dels enquestats ha assenyalat la incertesa política d'entre tots els riscos com a principal factor a tenir en compte de cara a la inversió a Espanya. És més, un 20% dels que té actualment inversions en Espanya considera que això afectarà negativament la inversió. Més optimista es mostra un altre 25% que assegura que l'actual situació a Espanya no afecta les seves decisions d'inversió i fins i tot hi ha un 10% que assegura que s'atrevirà a augmentar els seus actius al país aprofitant la situació. Malgrat que la incertesa sol ser una barrera d'entrada que genera aversió al risc, alguns pocs inversors ho consideren una oportunitat de negoci.

Una mica d'esperança econòmica

Però la incertesa, tard o d'hora, queda resolta. Ja sigui en unes segones o terceres eleccions, que ja semblen haver quedat descartades pels polítics i completament rebutjades per l'ampli ventall d'agents econòmics que demanen estabilitat i millor aviat que tard. Com a conseqüència, l'informe ofereix una mica d'esperança per a Espanya en mostrar que un 65,4% dels enquestats té una perspectiva positiva de l'economia de cara a finals de 2016, per la qual cosa un 30,8% espera incrementar els seus actius respecte al volum assolit el 2015.

Però per molta esperança que hi hagi, la incertesa política segueix pesant-li massa a les inversions. Almenys en comparació a la mitjana europea, on el 50% dels inversors esperen poder incrementar el seu nivell d'exposició.

Més enllà de la incertesa

La incertesa política no és l'únic factor de risc per als inversors, també n'hi ha d'altres. També, "la certesa regulatòria i les perspectives de creixement econòmic, entre altres factors aliens al racional pur d'inversió, influeixen de manera definitiva en les decisions d'inversió" ha assegurat la partner i directora de comunicació financera de KREAB, Carmen Basagoiti. I és que més enllà del factor polític que és considerat com el risc més gran per a un 40,8% dels enquestats, el factor regulatori amb un 24,5% i l'econòmic amb un 22,4% també suposen una preocupació rellevant.  

Malgrat que un 73% de les 26 firmes internacionals d'inversió valoren positivament les mesures dutes a terme pel Govern, actualment en funcions, les variacions del sistema impositiu i les diferències regulatòries entre comunitats autònomes continuen pesant també massa com a factors clarament negatius. Finalment, queda pendent de millora respecte a la mitjana europea tant les polítiques de comunicació de les empreses espanyoles com la transparència i qualitat dels informes.