L’Índex d’Expectatives Borsàries dels Economistes (IEBE), un indicador creat pel Col·legi d’Economistes de Catalunya, calcula que l’IBEX 35 tanqui al voltant dels 9.900 punts en un segon trimestre de l’any "condicionat per les incerteses derivades dels riscos geopolítics a nivell mundial", entre els quals el conflicte de Síria, la guerra comercial anunciada pels Estats Units o l’amenaça de polítiques proteccionistes.

Evolució

L'Ibex va encetar l'any 2018 per sobre dels 10.000 punts, amb una tendència a l'alça que es va mantenir fins a finals del mes de gener. El febrer la tendència es va revertir a la baixa per creuar la barrera dels 9.800, una xifra que ja no ha tornat a recuperar. Les turbulències a Wall Street van fer decantar trontollar la borsa espanyola, i va tancar el mes de febrer amb el pitjor registre des del Brexit

A mitjans de març, l'índex va seguir baixant fins a arribar als mínims de l'any, de 9.381 punts. A finals del tercer trimestre, s'havia recuperat fins els gairebé 9.600 punts.

El quart mes de l'any ve marcat per una tendència a l'alça, en què, a dia d'avui, l'Ibex ha arribat als 9.880 punts, recuperant el camí cap als 10.000. Amb tot, l'IEBE preveu un final de segon trimestre de 9.900 punts amb una forquilla de ±3%. Els 30 experts que elaboren al IEBE anuncien que l’índex bursàtil es troba en una fase estacional que podria decantar-se properament de manera pronunciada en un sentit o un altre, en funció de l’esdevenir dels fets.

 

ibex35 23 abril 2018

 

Entre els factors positius destaquen les bones dades macroeconòmiques i els bons resultats empresarials. D’altra banda, l’elevada rendibilitat per dividend i per contra la baixa remuneració de la renda fixa continua essent un factor a favor de la renda variable. A més, els fons d’inversió continuen creixent com a alternativa dels inversors per obtenir rendibilitats superiors als dipòsits, cosa que contribueix positivament a les borses en general i en conseqüència a l’IBEX 35.

Prima de risc baixa

Els experts de l’IEBE també subratllen que la prima de risc d’Espanya respecte el bo alemany es manté en nivells baixos i les matèries primeres continuen estables, si bé el petroli podria seguir un camí lleugerament alcista en funció de la conjuntura econòmica. No obstant, apunten que aquest moviment del preu del petroli podria venir contrarestat per un euro enfortit respecte el dòlar, amb la qual cosa no s’esperaria un impacte significatiu als comptes de resultats de les empreses. Tanmateix, no s’esperen moviments del tipus d’interès per part del Banc Central Europeu.

Malgrat els factors favorables esmentats, hi ha consens entre els experts en què l’impacte dels mateixos vindrà molt condicionat per les incerteses derivades dels riscos geopolítics a nivell mundial. En particular, recalquen el conflicte de Síria, la guerra comercial anunciada pels Estats Units i l’amenaça de polítiques proteccionistes que podrien reduir les expectatives de creixement de l’economia mundial.

El IEBE és un indicador creat per iniciativa del Col·legi d'Economistes de Catalunya amb la finalitat de preveure els valors de tancament trimestral de l'IBEX 35. Aquest índex s'elabora a partir de les opinions de 30 experts en Borsa espanyola, que són posteriorment tractades amb la teoria dels subconjunts borrosos, que permet incorporar la incertesa existent a cada moment. És, per tant, un índex previsional de l'IBEX 35 que té en compte la incertesa del mercat. Des de l'any 2002, el Col·legi d'Economistes de Catalunya l'ha publicat cada trimestre.