La primera setmana completa de guerra entre Rússia i Ucraïna ha instal·lat la por a les borses europees i ha provocat les pitjors caigudes dels últims mesos als mercats. En el cas concret de l'Estat espanyol, en els últims 5 dies la borsa ha caigut un 9,02%, amb tres dels cinc dies amb baixades superiors al 3%, situant-se en els pitjors nivells des de fa 15 mesos. Per tancar la setmana, empesa per l'empitjorament de les hostilitats a Ucraïna a i l'atac a la central nuclear més gran d'Europa, la de Zaporíjia, a Ucraïna, l'Ibex-35, el principal indicador espanyol, ha perdut un altre 3,63% la borsa espanyola, que si mirem l'acumulat des de principis d'any, les pèrdues pugen fins a l'11,39%.

La jornada d'aquest divendres ha començat amb l'atac de Rússia ha atacat la central nuclear de Zaporíjia, que ha fet que els inversors hagin entrat en pànic, provocant caigudes superiors al 2% que s'han accentuat amb l'obertura a la baixa de Wall Street i que no han permès que el selectiu espanyol s'hagi recuperat. Com ja va passar dijous, les caigudes a Espanya no han vingut soles , sinó que també han afectat totes les grans borses europees: Milà ha caigut el 6,24%, París, el 4,97%; Frankfurt, el 4,41%; i Londres, el 3,48%. Aquesta mateixa sensació també ha arribat a l'altra costa de l'Atlàntic provocant que Wall Street hagi obert en vermell i caient un 1,5% en tancar el mercat a Espanya.

Pel que fa al comportament dels valors de l'Ibex, n'hi ha hagut quatre que han representat el 40% de l'efectiu negociat i que han acabat amb fortes pèrdues. Aquestes quatre empreses han estat el Banc Santander amb unes pèrdues del 5,28%, el BBVA que s'ha desplomat un 5,71%, Inditex, amb una forta presència a Rússia, que s'ha deixat un 3,78% i Iberdrola, que ha salvat els mobles perdent un 1,17%.

Ara bé, aquestes no han estat les majors caigudes a l'Ibex d'avui. Aquestes han estat pel Banc Sabadell, que s'ha desplomat el 9,03%, seguit d'Amadeus (8,61%), que avui ha confirmat que exclou dels seus sistemes de reserves a l'aerolínia russa Aeroflot, i ArcelorMittal (8,08%). A diferència d'ahir, avui hi ha hagut valors que han tancat en verd, però només han estat quatre: Cellnex, que ha pujat el 3,95%, Solaria, l'1,62%, Red Eléctrica, 1,11%, i Naturgy, 0,09%. Pel que fa al deute, el risc més gran en renda variable ha tornat a guanyar atractiu i l'interès del bo espanyol a deu anys ha caigut 3 punts bàsics i ha acabat en 0,963%.

Milà es desploma més d'un 6%

Si aquest dijous Madrid va ser la borsa que pitjor comportament va tenir a Europa, avui ha estat tot el contrari, ja que menys Londres, les altres borses europees han tacat amb pitjors xifres que l'Ibex. La pitjor d'aquest divendres ha estat Milà, que ha tacat amb una davallada de més del 6%. Concretament, el mercat més important d'Itàlia ha tacat la sessió amb una caiguda del 6,24%, penalitzada per Telecom Itàlia, que ha presentat uns molts mals resultats del 2021, i, evidentment per la incertesa al voltant de la guerra a Ucraïna. Des del passat 23 de febrer, el parquet Italià ha caigut quasi un 13%. Pel que fa a les pitjors caigudes d'avui a Milà, hi destaquen Telecom, que ha perdut un 15,56%, UniCredit (14,59%), Bper BANCA (10,58%), Intesa Sanpaolo (9,01%), Banc BPM (8,68%) i Mediobanca (8,40%). Cap valor dels quaranta del selectiu llombard ha tancat en positiu.

Londres ha estat l'única gran borsa europea amb millor comportament que l'espanyola, tot i això, ha tancat la sessió amb una davallada del 3,48%, arrossegada pels números vermells en altres parquets europeus i el temor a les conseqüències de la guerra a Ucraïna. Pel que fa als valors de concrets, Burberry ha encapçalat les pèrdues amb una caiguda del 8,38%, seguida de Smurfit Kappa Group (-8,03%), CRH (-7,74%), la casa d'apostes Flutter (-7,41%) i la teleco BT, que ha cedit un 7,28%. Per l'altre cantó, el dels beneficis, la minera Evraz, ha guanyat un 12,99%, Fresnillo un 8,61%, el gestor borsari London Estoc Exchange Group, un 3,87%, l'energètica SSE, un 1,88% i la financera Hargreaves Lansdown un 1,50%.

A Alemanya, concretament a Frankfurt, el comportament del DAX 40 ha estat més del mateix., i aquest divendres ha tancat amb una caiguda del 4,41% empesa per la guerra d'Ucraïna i situant el selectiu en el seu nivell més baix des de novembre de 2020. Si mirem primer els que han tancat en verd, al capdavant hi trobem l'energètica RWE, que amb una pujada del 4,53%. Per contra, el Deutsche Bank ha caigut considerablement, concretament un 8,96%, seguit de Puma, que ha cedit un 8,76%, mentre que Porsche ha perdut un 8,30%.

Per últim, a París, el CAC-40 ha patit la segona pitjor caiguda de la jornada fregant unes pèrdues de quasi el 5%. En una sessió marcada per la guerra el principal índex del mercat parisenc ha tancat la sessió cedint 4,97 punts. Durant aquesta setmana, el principal indicador francès ha caigut un 9,10% i un 14,19% des de començaments d'any. La caiguda més forta del dia ha estat pel banc Sociéte Générale, que s'ha deixat un 10,03%, seguit del constructor ferroviari Alstom es va deixar un 9,04% i Veolia que ha vist com perdia un 8,31%. L'únic valor del CAC-40 que ha tancat en verd ha estat Thales (0,80%).