Després d'una acollida freda i polèmica dijous, quan després de pujar un 4% en conèixer les mesures d'estímul del BCE, van tancar amb una pujada mínima i intranscendent, les borses europees han rectificat el vot en contra de les mesures aprovades pel BCE i les paraules posteriors de Mario Draghi, amb fortes alces. L'Ibex ha superat els 9.090 punts al tancament de la jornada i el conjunt dels mercats europeus han canviat la bola negra llançada prèviament per una altra carregada d'esperança. La Borsa de París ha guanyat un 3,27% i Milà, el 4,8%. L'esperit dels grans dies a la borsa s'ha recuperat.

El gir ha tingut a veure amb una lectura més positiva de les paraules del president del BCE, que han anat més enllà de situar el tipus d'interès de referència al 0%. En concret, el que ara ha canviat tot el panorama és la comprensió que l'organisme pagarà als bancs que prestin al sector privat, ja que les entitats financeres podran refinançar al BCE les seves operacions a tipus d'interès negatius en un termini de quatre anys. Suècia ja ha experimentat aquest dispositiu, que consisteix a primar els bancs que acceleren la concessió de crèdits més enllà d'un cert ritme. La reducció del tipus d'interès des del -0,3% al -0,4% de la facilitat de dipòsit també va dirigit al fet que la banca no tingui recursos ociosos en el banc central.

Canvi fonamental 

Aquestes mesures suposen un salt important en l'estratègia seguida pel Banc Central Europeu, que fins ara s'ha cuidat principalment de donar facilitats de finançament del deute públic a través d'una política monetària expansiva. Després de témer que Draghi seguís amb una política de més del mateix, els inversors han entès un canvi fonamental d'estratègia, en la que l'important no és ajudar els governs a suportar el deute públic a baix cost a través de la relaxació monetària, sinó donar un impuls a l'economia real.

Primer ha estat entendre que el BCE busca ajudar el món empresarial facilitant el crèdit i després ha estat que, actuant d'aquesta manera, Draghi no busca recuperar la competitivitat i la rendibilitat que ofereixin les empreses a través d'una guerra de divises, on la pèrdua de valor de la teva pròpia moneda et fa d'escut enfront als embats de l'exterior, sinó a través del creixement. Així s'ha vist com l'euro ha anat guanyant posicions respecte al dòlar en les últimes jornades.

Compra de deute corporatiu

Sense eliminar aquesta línia de crèdit, el BCE comprarà també deute corporatiu, sempre que estigui un esglaó per sobre del bo escombraries. Per això ha ampliat la compra de títols de 60.000 milions a 80.000 milions d'euros mensuals.

Aquest canvi estratègic representa un canvi d'orientació a favor de l'economia real, cosa que afavoreix al mateix temps els bancs, que es lamentaven de la pressió exercida sobre els marges financers a mesura que els tipus d'interès es reduïen.

Els bancs han respost amb fortes alces davant aquest gir estratègic, que els evita ser víctimes d'una caiguda dels tipus d'interès que els minva els marges financers. Bankia, Popular, Sabadell, CaixaBank, Santander i BBVA han viscut una jornada de forta recuperació, ànim que s'ha estès al conjunt mercat, on ha sobresortit Arcelor Mittal, que ha aconseguit una pujada superior al 11% després d'anunciar les condicions de l'ampliació de capital per fer front a la competència de l'acer xinès. Wall Street s'ha sumat a la millora gràcies també a la pujada del petroli, amb el Brent pujant al voltant d'un 2% i el West Texas, per sobre del 2,50% a mitja sessió.