Un dels grans dilemes a l’hora de demanar una hipoteca és el tipus d'interès. Aquest dilema té dues possibles opcions, que la hipoteca sigui a tipus fix o a tipus variable. La diferència és la quota d’interès, que en un cas és fixa i en l’altra variable, normalment en indexada amb l’euríbor. Ara bé, a l’hora d’escollir-la hi ha molts i molts factors que et poden portar a decidir-te per un o per l’altre tipus,  ja sigui en funció de les hipoteques en el moment que demanes el préstec o de les teves capacitats econòmiques, per exemple.

El professor d’economia, comptabilitat i finances d’Esade, Joan Carles Amaro, assegura a ElNacional.cat, que amb les condicions actuals, tenint en compte tot el conjunt de l’economia i la previsible evolució a l’alça dels tipus d’interès i l’euríbor, és molt millor per a l’usuari demanar una hipoteca a tipus fix, ja que t’assegures sempre pagar el mateix en un escenari en el qual previsiblement, si optes per una hipoteca a tipus variable, veuràs com segurament la teva quota va augmentant mes a mes. En aquesta línia, Amaro assegura que en demanar una hipoteca a tipus fix elimines el risc financer d’un augment desmesurat de les quotes que podrien provocar que no les puguis pagar i, tal com li va passar a molta gent amb la crisi del 2008, acabis perdent l’immoble.

La posició del vicepresident de la comissió d’economia financera del Col·legi d’Economistes, Antoni Bisquert, al respecte és molt semblant, i assegura que el tipus fix és molt més còmode, ja que només t’has de preocupar de pagar les quotes i no de si pugen o baixen.  En aquesta línia també advoca per un tipus fix si qui demana el préstec té uns ingressos estables, perquè normalment a mesura que avances en la teva vida laboral els teus ingressos van augmentant. Ara bé, Bisquert també destaca que en l’hipotètic cas que l’euríbor estigui a quotes molt elevades, estem parlant de valors per sobre del 5 o 6%, potser valdria la pena arriscar-se a fer una hipoteca a tipus variable perquè la teoria diu que els tipus haurien de baixar i aleshores podries veure com a mesura que passa el temps les teves quotes baixen de preu, ara bé, aquest cas és una situació hipotètica que actualment no es dona ni es preveu que s’arribi a un escenari així en els pròxims anys.

Es pot demanar un canvi de tipus?

Com hem vist, a hores d'ara és millor optar per una hipoteca a tipus fix davant d’una situació que pot portar a l’augment de tipus. Ara bé, si en un futur les condicions canvien, seria possible canviar de tipus? Doncs la resposta és que sí, sempre que vulguis, ara bé, fer-ho no és gratuït, i el banc et demanaran compensacions per dur a terme el canvi.

 En aquesta línia, amaro assegura que a l’hora de plantejar-se un canvi com aquest hauries de mirar molt atentament les comissions que et cobraran perquè si sumes tot el costarà el canvi més el que et queda per tornar potser acabes pagant més diners dels que tenies previstos. En definitiva, Amaro advoca per no canviar de tipus d’hipoteca a no ser que el diferencial per fer-ho representa un gran avantatge i t’estalviïs diners. De fet, Bisquert no és tan taxatiu, però en definitiva el missatge ve a ser el mateix, tenir molt present les noves condicions i vigilar que el canvi no et jugui a la contra, perquè a la pràctica amb un canvi de tipologia implica que demanes una novació del deute, és a dir tu mantens la quantitat que et queda per pagar, però li sumes les despeses del canvi de tipologia.