La vicepresidenta d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha avançat aquest dilluns que el Govern aprovarà, previsiblement aquest dimarts, un projecte de llei per evitar que la pujada del cost de les emissions de CO₂ suposi un encariment de l'electricitat.

"Vull llançar un missatge de tranquil·litat en el sentit que el govern espanyol farà tot el possible perquè avancem de la manera que hem fet fins ara, amb la progressiva introducció de les energies renovables sense que això suposi un encariment del cost de l'electricitat," ha subratllat en una entrevista a la COPE.

Calviño ha assenyalat que el preu de les emissions de CO₂ "ha augmentat moltíssim als mercats" i no hi ha perspectiva que baixi, alguna cosa d'una banda "bo" perquè incentiva l'eficiència, però que a curt termini "el que fa és pujar el cost de l'energia".

Per això el govern espanyol treballa en un projecte de llei "que en principi va demà al Consell de Ministres justament per provar d'evitar que aquesta pujada del cost de CO₂ repercuteixi negativament en el cost de l'energia per als ciutadans i les empreses", encara que no ha donat detalls sobre el seu contingut. El preu de l'energia "és un element molt important per al benestar dels ciutadans i la competitivitat de les empreses", ha insistit.

Caiguda de les elèctriques en borsa

Les declaracions de Calviño sumades al possible avantprojecte de llei amb el Govern que pretén frenar l'excés de retribució que aconsegueixen per l'electricitat que generen amb les nuclears i centrals hidràuliques han provocat que les elèctriques caiguin amb força en la sessió borsària d'aquest dilluns.

A les 16:15 hores, Endesa lidera les caigudes de tot el mercat espanyol amb una caiguda del 5,12 %, fins als 22,44 euros per acció. Iberdrola també cedeix -2,26%, Acciona cedeix un 2,54%. Al contrari, Naturgy és l'única que es manté en verd pujant el 0,09%.

De fet, aquesta caiguda arriba després que El País publiqués, divendres passat que el Ministeri per a la Transició Ecològica portarà aquest dimarts al Consell de Ministres un avantprojecte de llei amb què preveu frenar els anomenats "beneficis caiguts del cel" (windfall profit, en anglès). Aquest és l'excés de retribució que les companyies aconsegueixen per l'electricitat que generen amb les seves nuclears i centrals hidràuliques les obres de les quals ja estan amortitzades. Aquesta retribució la reben al mercat a l'engròs determinades tecnologies que van ser instal·lades en un marc regulador diferent, anterior a la liberalització.