El govern espanyol planeja canviar la forma en què cotitzen els autònoms. La reforma es basaria en eliminar l'actual sistema de bases, que consisteix que cada autònom pot escollir per quina base cotitza. Amb el mètode actual, la majoria de treballadors (el 85%) tria cotitzar per la mínima base de 944,4 euros al mes, malgrat que ingressin molt més.

Al seu lloc, s'establiria un sistema de trams similar al de l'IRPF, de manera que s'aproparien els pagaments als ingressos reals. Això és una mesura que l'Executiu té a sobre de la taula des de fa anys, i a la qual les principals associacions moltes vegades han donat suport perquè "a ingressos zero, cotització zero". Tanmateix, ara creuen que no és el moment per fer aquesta reforma, segons recull Europa Press.

Només disponible per a un milió d'autònoms

L'organització d'autònoms ATA ha advertit al govern espanyol que, encara que té "tot el sentit" adequar progressivament les cotitzacions dels autònoms als seus ingressos reals, no és el moment de fer-ho en el context actual ni sembla "factible" des d'un punt de vista operatiu i pràctic. A més, adverteix que les dades disponibles correspondrien als rendiments nets de l'exercici tancat anterior, la qual cosa no necessàriament correspondria amb el nivell d'ingressos de l'exercici en curs, informació que a més només estaria disponible per a un milió d'autònoms.

Aquest sistema es traduiria, segons ATA, en un augment de les cotitzacions per al 70% dels autònoms. "Ho diem alt i clar. No donarem suport a cap canvi en el sistema de cotització dels autònoms que impliqui un augment de les quotes. Ni és el moment ni els autònoms poden, que estan asfixiats. Cal abaixar quotes, no apujar-les a ningú", ha afirmat aquest dilluns el president d'ATA, Lorenzo Amor. Per aquest mateix motiu, es calcula que la recaptació de l'Estat es veuria notablement ampliada.

Les advertències d'ATA es produeixen després que el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, hagi assenyalat a diversos fòrums que el govern espanyol té la intenció d'adequar el sistema de cotització dels autònoms als seus ingressos reals. Un altre dels punts que podrien ser modificats pel govern espanyol és que existeixi la possibilitat de fixar tipus negatius, per la qual cosa els autònoms que cotitzin més del que ingressen tindrien dret a rebre una devolució.

"Molts autònoms no aguantaran un any"

A més, com a conseqüència, també es millorarien les prestacions que rep aquest col·lectiu (de maternitat o paternitat, o pensions), ja que els que cotitzin més tindran dret a quanties més altes.

"Pot suposar una pujada inassumible. EI 80% dels autònoms ha reduït els seus ingressos per la Covid en més d'un 60% respecte al 2019 i, tanmateix, cotitzaria pels rendiments del 2019. No és realista. La correcció de baixada de quota per disminució d'ingressos per la Covid només es produiria el 2022. Molts autònoms no aguantaran un any", alerten des d'ATA.

 

Imatge principal: El president de la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor. Foto: Europa Press