El Rei Felip VI i la Casa Reial disposaran el 2023 d'un pressupost de més de 8,43 milions d'euros, la mateixa quantitat que el govern els va assignar als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) aquest any i l'anterior. És a dir, Zarzuela complirà tres anys consecutius amb els seus comptes congelats, justament els tres projectes pressupostaris dissenyats pel govern de coalició de PSOE i Unides Podem. Uns comptes però, que no tenen en compte altres partides milionàries on la Casa Reial també en treu benefici. com el de Patrimoni Nacional que destina milions, sense especificar, a la família de Felip VI.

Ball de xifres

Si ens centrem únicament en els pressupostos generals, partida reservada a la Casa del Rei és l'única que no creix respecte a aquest exercici, ja que tots els ministeris, així com les Corts Generals i el Poder Judicial, eleven el seu pressupost de despesa en major o menor mesura. Segons el projecte de Pressupostos que ha presentat l'Executiu aquest dijous, la partida destinada a la Prefectura de l'Estat el proper any pujarà a 8.431.150 euros, el mateix que es va reservar per al 2021 i el 2022. Això sí, el pressupost del 2021 ja va reflectir un pressupost de 8.431.150 euros per a la Casa Reial, una dada que, segons va aclarir Zarzuela al seu moment, s'havia de sumar els 7.887.150 euros del pressupost previ a les pròrrogues més els 544.000 euros que va haver d'avançar la Casa del Rei aquests dos anys sense comptes per assumir l'augment de sou dels empleats públics el 2019 i el 2020, d'acord amb reials decrets llei dels últims tres anys.

La partida pressupostària destinada a la Casa Reial va estar congelada els anys 2015 i 2016, però en els dos exercicis següents (2017 i 2018) va experimentar un lleu increment. El 2019 i el 2020, a falta de Pressupostos Generals de l'Estat, es van haver de prorrogar els comptes del 2018, quan aquesta partida va ser de 7.887.150,00 euros. L'any 2021 va ser el primer en què no hi va haver una partida destinada al rei emèrit, després que Felip VI decidís la seva retirada el març del 2020. A més, el cap de l'Estat va decidir congelar les assignacions que reben els membres de la Família Reial. Malgrat tot, en l'apartat de Joan Carles I continuen havent llacunes pressupostàries sense aclarir com, a tall d'exemple, tot el servei de seguretat privat amb què compta o els avions amb els quals es desplaça.

Exemples fora dels Pressupostos Generals

Les despeses en privilegis no paren de repetir-se. Patrimoni Nacional va fixar gastar-se per al 2021 fins a 500.000 euros en el manteniment de tres piscines de la Casa Reial. Aquests diners surten del Ministeri de Presidència. Un òrgan que té, oficialment, la finalitat de preservar el patrimoni històric i cultural, però no una piscina particular sense cap mena d'atractiu arquitectònic. Més enllà de les piscines, Patrimoni Nacional també ha adjudicat contractes per a la conservació dels edificis del complex de La Zarzuela. En el cas de les piscines, són dues d'estiu i una de climatitzada per a la temporada d'hivern.

En el seu moment, l'Estat va justificar la partida com a "treballs específics de manteniment de piscines", tal com constata l'epígraf de contractació estatal de Patrimoni Nacional. S'excusa amb el fet que compleix el decret marcat pel Ministeri de Sanitat que estableix "la cura d'espais públics i privats". A efectes pràctics, en aquestes piscines tan sols s'hi poden banyar Felip VI, la seva família i els convidats. Patrimoni Nacional dedica diners i personal a la Casa Reial. Segons les darreres dades públiques del 2015, es destinen 122 treballadors a La Zarzuela.