Ara sí, CaixaBank i Bankia ja són un. Per formalitzar-ho el nou president de l'entitat, José Ignacio Goirigolzarri, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, han celebrat una roda de premsa a València. Durant l'acte, Goirigolzarri, ha destacat l'enorme il·lusió que tenen davant d'aquest nou projecte i que la unió dels dos bancs els permetrà "ser part activa en la solució de l'actual crisi, així com convertir-nos en un actor molt rellevant per a la recuperació socioeconòmica del nostre país".

Goirigolzarri, que segueix pendent de la seva designació pel Consell d'Administració durant els pròxims dies, i Gortázar també han assenyalat que l'objectiu de l'entitat és seguir sent un factor clau de suport a famílies i empreses, i esdevenir un actor molt rellevant per a la recuperació socioeconòmica del nostre país.

A més, Goirigolzarri també ha destacat que el naixement del nou banc marca "una fita en la història del sistema financer espanyol", ja que a partir d'ara ja són el banc més gran de l'Estat amb prop de 20 milions de clients623.800 milions d'euros en actius totals i capitalització borsària superior als 20.500 milions d'euros. 

 

Per la seva part, Gortázar, ha qualificat el dia d'avui com històric i ha mostrat la gran satisfacció de grup i ha deixat clar que  la fusió "converteix en el líder destacat del sector financer a Espanya. Un lideratge que seguirem posant al servei dels nostres clients i de tota la societat, en línia amb el nostre origen fundacional i la nostra vocació social". A més ha destacat la gran fortalesa amb la qual neix el nou banc, amb una solvència del 14%, i ha recordat que, amb la suma de Bankia, són millors.

Gonzalo Gortázar i Jose Ignacio goirigolzarri presentacio fusio caixabank - Efe

Efe

Neix el banc més gran d'Espanya

Que CaixaBank, un cop culminada la fusió, es convertiria en el banc més gran de l'Estat. 20 milions de clients a Espanya i 623.800 milions d'euros en actius totals i una posició rellevant en l'àmbit bancari europeu.

Però la fusió no només serà això, sinó que també reforçarà el seu lideratge de CaixaBank en banca retail a Espanya, amb la primera posició per quota de mercat en tots els productes clau: dipòsits (24%), crèdits (26%) i estalvi llarg termini (29%), que inclou les assegurances d'estalvi, els fons d'inversió i els plans de pensions.

A més permetrà al grup assolir, segons han declarat Goirigolzarri i Gortázar, una presència equilibrada i diversificada dins del territori espanyol i, lògicament, la xarxa d'oficines més extensa. Amb això, la nova entitat, pretén mantenir la proximitat al territori i la inclusió financera de la societat. Concretament, el banc estarà present en uns 2.200 municipis, i en 299 serà l'única entitat amb representació.

ERO després de Setmana Santa

El que també han anunciat Gortázar durant la roda de premsa és que, passada la Setmana Santa es començarà a negociar un ERO amb els sindicats que segons han assegurat, volen que sigui amb criteris "no traumàtics" i on buscaran la "voluntarietat i la meritocràcia" per a retenir als millors treballadors.

Alhora, Gortázar, ha comentat que estan donant els últims retocs al pla de reajustament de la plantilla i ha desitjat que la negociació estigui tancada quan acabi el segon trimestre de l'any. Ara bé, no ha volgut donar cap xifra al respecte perquè fins que no parlin amb els representants dels treballadors no li sembla apropiat fer-ho públic.

El que també ha confirmat el conseller delegat és que l'ERO, "un procés complex", es farà en una sola fase ha assegurat que "el farem bé, com ho hem fet en el passat". També s'ha volgut dirigir als treballadors majors de 50 anys, als que ha assegurat que no enviarà un missatge en particular, perquè ha insistit que es buscarà la "voluntarietat i la meritocràcia" i que no han parlat de l'edat.

Nou consell d'administració i nou Comitè de Direcció

La integració també portarà a la creació d'un nou Consell d'Administració, que estarà format per 15 membres, dels quals un 60% seran independents.

Cal recordar que durant l'última Junta General Extraordinària d'Accionistes de CaixaBank, es va aprovar el nomenament dels nous consellers després de la integració. Aquestes seran el mateix Goirigolzarri, Joaquín Ayuso García, Francisco Javier Campo García, Eva Castillo Sanz, Teresa Santero Quintillá i Fernando Ulrich. Aquests nous membres del Consell se sumaran als que mantenen el càrrec disn de CaixaBank, que seran Gortázar, Tomás Muniesa, que seguirà sent el vicepresident, José Serna, María Verónica Fisas, Cristina Garmendia, María Amparo Moraleda, Eduardo Javier Sanchiz, John Shepard i Koro Usarraga.

Tal com es va indicar en el projecte de fusió, l'entitat combinada resultant de la fusió estarà presidida per Goirigolzarri, actual president de Bankia, un cop sigui designat pel nou Consell d'Administració de CaixaBank, que té previst reunir-se durant els pròxims dies. Gortázar seguirà sent el conseller delegat i el primer executiu de CaixaBank, amb report directe al Consell d'Administració, i presidint el Comitè de Direcció.