Gilead Sciences, "com a part del seu compromís amb el pacient i amb la lluita contra el VIH", va comunicar la resolució de la segona edició de les Beques Gilead-PRO per al desenvolupament d'estratègies que augmentin la difusió i implementació dels Resultats Reportats pel Pacient (PROs, en les seves sigles de l'anglès) a la pràctica clínica.

Després de l'èxit de la primera edició, aquesta cerca impulsar la realització de projectes o actuacions concretes centrades en quantificar l'estat de salut de les persones que viuen amb el VIH, a través de l'ús a la pràctica clínica d'eines que permetin mesurar els Resultats Informats pels Pacients (PROs).

Aquests projectes han de resultar beneficiosos per a les persones amb el VIH, per a la comunitat científica i, en definitiva, per a la societat. En la seva segona edició, Gilead ha reconegut set projectes que es duran a terme a Madrid, Andalusia, Galícia, Astúries i Illes Balears. La dotació total de la convocatòria ascendeix a 200.000 euros i cada projecte pot rebre un màxim de 30.000 euros per a la seva execució en un termini no superior a 24 mesos.

Encara que els avenços en el tractament antiretroviral han aconseguit canviar el pronòstic de les persones que viuen amb el VIH, encara es pot continuar avançant en la millora de la seva qualitat de vida, especialment quan es compara amb la població general.

La disponibilitat d'eines que permetin als professionals sanitaris recollir els símptomes reportats per les persones amb el VIH, permeten millorar la qualitat de l'atenció assistencial en facilitar la presa de decisions clíniques. Per això, el desenvolupament i implementació de mesures que millorin la comunicació medicopacient és clau en la millora individualitzada del maneig de les persones amb el VIH.

La selecció dels projectes becats ha estat realitzada per un Comitè Avaluador independent format per reconeguts especialistes en el VIH, entre farmacèutics, clínics i representants d'organitzacions de pacients que han valorat els projectes en funció de la seva qualitat científica i metodològica, així com el seu alineament amb les necessitats actuals de les persones amb el VIH i amb el 4t objectiu estratègic del Pla de prevenció i control de la infecció pel VIH i les ITS 2021-2030 a Espanya.