El departament d'Acció Climàtica ha iniciat en els últims mesos tres expedients relacionats amb concessions hidroelèctriques a Catalunya, dues extincions i una reversió, per gestionar aquestes infraestructures a través de la companyia energètica pública que preveu engegar abans d'acabar l'any. La conselleria, que concentra les competències de la Generalitat sobre energia, ha iniciat aquests expedients a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), segons precisen en un comunicat. Totes tres són petites centrals hidroelèctriques i cap està en mans de grans companyies, però la Generalitat vol fer els primers passos per gestionar aquestes instal·lacions.

Detalls de les tres centrals

En primer lloc, la Generalitat ha engegat el procés de reversió de la central de Can Trinxet, situada a Sant Quirze de Besora (Osona) i que té una potència instal·lada de 0,66 MW. Es tracta d'una concessió que finalitza el 30 de juliol del 2024 i l'Agència Catalana de l'Aigua ja ha comunicat l'inici de l'expedient i ha requerit tota la documentació al titular de la instal·lació, a l'Institut Català d'Energia i a la direcció general d'Energia. Durant el mes de març, la CUP es va reunir amb l'ACA per reclamar la remunicipalització d'aquesta central un cop caduqui la concessió. 

Quant a la central hidroelèctrica de la Cúbia, de 0,6 MW de potència instal·lada, situada a Ripoll (Ripollès), ha arrencat el procés per finalitzar i extingir el termini concessional. La concessió es va atorgar per un període de 75 anys des de la posada en servei i ara la Generalitat ha pogut acreditar documentalment que aquest aprofitament està en funcionament, com a mínim, des del 1946, de manera que ja ha superat la totalitat del període establert, considera la Generalitat.

Finalment, a la central hidroelèctrica Vilana - de 0,44 MW de potència- en el terme municipal de Bescanó (Gironès), també s'ha iniciat un expedient d'extinció, en aquest cas per incompliment reiterat de les condicions del títol concessional. L'ACA ha sancionat vuit vegades aquesta central per incompliment reiterat del cabal concessional i del cabal de manteniment, i per no comptar amb els sistemes de control obligatoris per a la comprovació del compliment d'aquests cabals.

Revisar els expedients de les concessions 

La Generalitat precisa que ja ha notificat al titular d'aquesta central aquest expedient d'extinció perquè pugui presentar les al·legacions que consideri oportunes. Acció Climàtica detalla en el comunicat que l'ACA té previst revisar tots els expedients de les concessions hidroelèctriques a les conques internes i que preveu licitar una assistència tècnica per analitzar en profunditat tota la documentació històrica dels expedients concessionals i comprovar la vigència de les concessions i el compliment dels cabals ambientals.

Full de ruta 

A finals del 2021, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, van presentar el full de ruta per a la transició energètica per a Catalunya les pròximes dècades. A grans trets, el pla del Govern contempla que d'aquí a menys de 10 anys el 50% de la producció elèctrica de Catalunya sigui mitjançant energies renovables, que el 2040 s'apaguin definitivament les centrals nuclears i que el 2050, d'aquí a menys de 30 anys, Catalunya sigui un país completament descarbonitzat. 

En els últims dies i enmig de la polèmica per la candidatura als Jocs d'Hivern, l'esquerra independentista ja va presentar 11 propostes per millorar el Pirineu sense la celebració d'aquest esdeveniment. Entre elles, destacava la recuperació de les concessions i el control de les centrals hidroelèctriques i l'impuls de comunitats energètiques locals. També potenciar l'agricultura i la ramaderia, la gestió forestal crear petita indústria pública per tal de guanyar en sobirania alimentària i energètica.