Gas Natural Fenosa ha obtingut un benefici net de 1.347 milions d'euros el 2016, el que suposa una reducció del 10,3% en relació amb els guanys obtinguts en l'anterior exercici, segons s'ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Ara bé, la companyia presidida per Isidre Fainé ha assegurat que el resultat ''està en línia" amb la Visió Estratègica 2016-2020 presentada al maig passat i on s'anunciava una previsió de beneficis per 2016 i 2017 d'entre 1.300 i 1.400 milions d'euros.
Més concretament, l'Ebitda s'ha situat en 4.970 milions, amb un descens del 5,6% en relació amb 2015. El resultat del 2016 s'ha vist condicionat per un ''entorn macroeconòmic i energètic molt exigent'' que ha afectat molt directament a la contribució del negoci de comercialització de gas.
La presència internacional de la companyia dirigida per Rafael Villaseca també ha condicionat el resultat del 2016 per la depreciació de les divises dels països sud-americans on està present la gasista que han registrat un impacte sobre l'Ebitda de 112 milions. Tot i el pes internacional, les activitats a Espanya han suposat el 55,5% del total de l'Ebitda mentre que les activitats internacionals han concentrat el 44,5% restant.
"La fortalesa del model de negoci"
Gas Natural Fenosa ha explicat que tot i aquest complicat escenari macroeconòmic i de regulació energètica, els resultats ''demostren la fortalesa del seu model de negoci''. Així, els ingressos per l'activitat de distribució de gas han aportat el 34,8% de l'Ebitda, la distribució de l'electricitat el 26,8%, la generació i comercialització d'electricitat el 19,6% i l'aprovisionament i comercialització de gas també el 17%.
La resta d'activitats, no vinculades a l'activitat recurrent, han aportat l'1,8% restant on s'inclou la venda de quatre edificis a Madrid per 206 milions d'euros, amb una plusvàlua neta de 35 milions.
Un 56,5% més d'inversions
Durant l'exercici 2016, l'activitat inversora de Gas Natural Fenosa s'ha situat en 2.225 milions, el que suposa un augment del 56,5% en relació a 2015. Aquest forta pujada s'explica bàsicament per l'adquisició, en règim financer, de dos nous vaixells metaners, els mesos de setembre i desembre per un import de 425 milions d'euros. A més d'aquesta important inversió, destaca també l'adquisició addicional del 37,88% de Gas Natural Xile per un import de 306 milions i diverses participacions com la de la comercialitzadora irlandesa Vayu.
En relació amb la distribució geogràfica d'aquestes inversions, la companyia ha precisat que la majoria d'aquestes s'han destinat al mercat espanyol que ha absorbit un 66,4% del total, amb un creixement del 73,1% en relació a 2015. Aquesta inversió a Espanya està condicionada per la partida dels dos metaners. En el mercat internacional, les inversions a l'exterior s'han mantingut al llarg del 2016 fins al punt d'ocupar el 33,6% del total.
Entre els resultats rellevants d'aquest any també destaquen la reducció del nivell d'endeutament que es situa en un 44,8%, un punt percentual menys que el 2015. L'endeutament financer ha assolit els 15.423 milions, l'1,4% menys. Convé matisar que el 94,6% de l'endeutament té un venciment d'amortitzacions a llarg termini i la vida mitjana es situa en 5,2 anys. La liquiditat de la companyia a 31 de desembre s'ha situat en 10.061 milions, equivalent a totes les obligacions financeres superiors als 24 mesos.
"Negociar" amb el Govern colombià
Respecte a la seva filial Electricaribe, intervinguda pel Govern colombià des del passat 14 de novembre, s'ha assenyalat que va deixar de consolidar des del 31 de desembre passat en el seu balanç i s'ha procedit a donar de baixa els seus actius, passius i participacions no dominants per un import net de 475 milions.
En aquest sentit, Villaseca ha reiterat que l'objectiu és "negociar" amb el govern per assolir un acord que eviti haver d'acudir als tribunals internacionals. D'aquesta manera, Gas Natural Fenosa reconeix la inversió a Electricaribe, participada en un 85,38% per la multinacional, com a actiu financer disponible per a la venda pel seu valor raonable similar al valor net comptable. Atès que Electricaribe és una inversió en instruments de patrimoni que no disposa d'un preu de mercat cotitzat, s'han aplicat en la valoració criteris de prudència considerant l'entorn d'incertesa existent al moment actual.
Electricaribe val més
No obstant, també subratllat que "realment l'actiu val molt més" que aquesta xifra neta. "Estem convençuts de què segur que per la via de la negociació, que és per la que apostem, es podrà posar en valor aquesta inversió amb les mesures que fan falta, i aquest serà el camí. Una altra alternativa, que no desitgem en absolut, donaria també a xifres superiors a la plantejada atès la qualitat i el volum dels actius a la zona", ha afegit en una conferència amb analistes.
Així, s'entén que l'import final que raonablement caldria esperar que fos reconegut pels òrgans i tribunals "anomenats a decidir si escau sobre la fixació d'un preu o indemnització, conforme al just valor de mercat, seria superior a aquest import". Malgrat aquesta desconsolidació d'Electricaribe en el perímetre del grup, Gas Natural Fenosa ha remarcat que manté l'estimació de benefici net per 2017 i 2018.
Un euro per acció
De cara a l'accionista, Gas Natural ha volgut deixar clar que destinarà a retribuir el 74,3% dels beneficis, cosa que implica 1.001 milions a dividends. Tot i haver reduït el benefici poc més del 10%, es tracta d'una xifra similar a la de l'any passat. Tal i com es va comprometre la companyia, es mantindrà un dividend d'un euro per acció.
Durant el passat mes de setembre, la companyia ja va pagar íntegrament en efectiu un dividend a la compte de resultats de 2016 de 0,33 euros per acció.