La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha expedientat avui Gas Natural Fenosa i Endesa Generació per una presumpta manipulació del mercat energètic, fent “ofertes desproporcionades” per guanyar uns beneficis majors. Gas Natural ho ha negat rotundament i ha plantejat a la CNMC reformes pel mercat majorista elèctric.
La infracció s’hauria produït entre l’octubre del 2016 i el gener del 2017, en què els preus registrats en el mercat de generació elèctrica van augmentar fortament. Segons la CNMC, en vistes d’això, el febrer del 2017 es va requerir informació tant a Gas Natural com a Endesa sobre els seus contractes d’aprovisionament després de comprovar els preus elevats del mercat.
La Direcció General d’Energia de Competència ha observat indicis de possible alteració del que s’anomena generació del ‘pool’ per obtenir ingressos superiors en mercats de restriccions, mitjançant una oferta anormalment elevada de manera que les centrals participessin en el mercat de restriccions i obtenir ingressos més elevats.
Segons el comunicat de la CNMC, el possible frau s’hauria produït, per Gas Natural, a cinc centrals: Sagunt, San Roque, Màlaga, Port de Barcelona i Besòs. Per part d’Endesa, a la central del Besòs.
Gas Natural diu que l’acusació “no té fonament econòmic”
Gas Natural augura que en les esmentades al·legacions demostrarà "no només que en cap cas es van realitzar ofertes anòmales o desproporcionades, sinó també com n'és d'erroni el plantejament bàsic". L'empresa assegura que "aquesta greu acusació no té fonament econòmic, encara més en un sector econòmic suposadament liberalitzat. No és lògic que s'acusi una companyia de realitzar ofertes per damunt dels seus costos marginals, ja que això equival a demanar-li a una empresa que ofereixi exclusivament el preu del seu cost variable de producció", argumenta Gas Natural.
Gas Natural assegura que les ofertes "qüestionades" per la CNMC es realitzen "per poder cobrir els costos fixos de les centrals", com els impostos, els salaris, les amortitzacions o costos financers, i per obtenir un benefici industrial. "Preus per damunt dels costos marginals són imprescindibles" per fer front als esmentats costos, argumenta la gasista, que recorda que les centrals de cicle combinat van treballar el 2016 a una mitjana del 12 % del seu temps útil.
Per últim, l'empresa recorda que des del gener del 2014 ha demanat a la CNMC que "exerceixi les seves competències i investigui el mal funcionament del mercat elèctric", una petició que no s'ha atès, segons argumenta.
Endesa rebutja l'expedient
Per la seva banda, Endesa ha apuntat que es mostra "estranyada" per l'obertura de l'expedient, ja que sempre ha fet la seva oferta "sota les regles del mercat i amb el preu referenciat al Mibgas", tot assenyalant que "els elevats preus del mercat no són favorables a la pròpia estratègia de negoci".