Tot estava preparat per a la reunió més transcendental de la història centenària de Freixenet, on el seu consell d'administració havia de decidir si acceptava o no la proposta de compra de la multinacional alemanya Henkell, propietat de congelats Oetker, que pretén fer-se amb almenys el 50% del gegant del cava català. Tanmateix, el segon consell d'administració en tan sols tres setmanes que s'havia de celebrar a Sant Sadurní d'Anoia ha estat anul·lat a causa del traspàs de Carmen Ferrer Sala, filla dels fundadors Pedro Ferrer Bosch i Dolores Sala i mare d'Enrique Hevia, vicepresident i director financer. De moment, no s'ha anunciat quan tindrà lloc el pròxim consell. 

Freixenet torna a estar de dol després de la mort el gener del 2016 de Pilar Ferrer Sala, mare del president, José Luis Bonet Ferrer, i filla també dels fundadors, així que l'únic membre de la segona generació que encara segueix en vida és José Ferrer Sala, actual president d'honor i pare del conseller delegat, Pedro Ferrer Noguer. 

La crisi familiar s'agreuja

La tercera generació del Grup Freixenet està sumida en una profunda crisi de la seva gestió i accionariat, amb la qual cosa l'enfrontament de les famílies Ferrer i Hevia amb els Bonet pel mig s'ha convertit en una situació cada vegada més insostenible. Fins fa poc, la branca encapçalada per José Luis Bonet que ostenta un 29% de les participacions semblava haver-se unit a la revolta liderada per Enrique Hevia que disposa també d'un 29% i que s'ha mostrat molt crític amb la gestió de la família Ferrer, propietària del 42% restant.  

Tanmateix, més enllà d'escoltar l'oferta procedent d'Alemanya, els quatre membres de la família Bonet que posseeixen un 7,25% cada un, no semblen compartir una mateixa estratègia i això agreuja encara més la crisi familiar de Freixenet. D'una banda, José Luis i Pilar Bonet s'han mostrat molt propers als Ferrer, però de moment, el primer no vol vendre el seu paquet d'accions i aposta per seguir a l'empresa, ja que no li interessen tant els diners com sí la continuïtat de la multinacional del cava a llarg termini.

En el supòsit que Pilar Bonet vengués la seva part de les accions, els Ferrer assolirien un 49%, però encara necessitarien la neutralitat de l'actual president per poder consolidar la seva posició majoritària. Per l'altre costat, la família Hevia sembla comptar amb el suport de Pedro Bonet, president del Consell Regulador del Cava i director de comunicació, i Eudald Bonet, molt crític amb els Ferrer, encara que això només els permetria assolir un 43,5% de les accions. 

Els Ferrer, disposats a tot

Mentre que els Hevia es debaten entre comprar i vendre i els Bonet es regeixen per la disparitat de criteris dels seus quatre membres, la família Ferrer sembla disposada a tot per continuar comandant Freixenet. Les seves opcions passen per negociar un crèdit amb la banca que s'acostaria als 100 milions i assolir així més del 50% de les accions per frenar qualsevol possibilitat de venda. I encara que no ho aconseguís, la família Ferrer continuaria tenint un dret de tempteig sobre l'oferta d'Henkell valorada entre 550 i 600 milions d'euros, ja que les accions de la companyia estan sindicades. 

Els Ferrer tan sols acceptarien la sortida dels Hevia si Henkell entrés en qualitat de soci minoritari, condició que sembla molt poc probable, atesos els interessos de la multinacional alemanya. Amb tot, l'objectiu prioritari dels Ferrer és aïllar la família Hevia i minimitzar els costos de transició i traspàs de poders a Freixenet.