La patronal catalana Foment del Treball ha acordat aquesta tarda obrir un expedient a Cecot, la patronal de Terrassa, per determinar si ha dut a terme actuacions contràries a les normes de funcionament de Foment en l'àmbit territorial. Així ho ha acordat la Junta Directiva de Foment a proposta del seu Comitè Executiu. 

L'expedient obert a Cecot suposa un nou episodi en els distanciaments que han mantingut totes dues patronals els últims anys. No és la primera vegada que Foment estudia prendre mesures contra Cecot, ja que altres vegades ha analitzat l'expulsió d'aquesta organització territorial. Foment considera que Cecot pot haver-se saltat l'acord de febrer de l'any passat entre les dues parts pel qual se segellava la pau entre les dues organitzacions.

L'origen d'aquelles de desavinences entre Cecot i Foment del Treball va ser la tendència de la patronal vallesana a expandir la seva activitat fora dels límits del Vallès -ja que els últims anys ha organitzat la seva gala anual a la ciutat de Barcelona- i a extralimitar-se en les seves competències, segons la visió de la patronal que dirigeix Joaquim Gay de Montellà.

Desacords pel procés

Es dóna el cas que Cecot ha tornat a organitzar aquest any la seva gala anual, denominada La Nit de l'Empresari, a l'Auditori de Barcelona, i que a més durant aquell acte, celebrat el 23 d'octubre, els assistents van ovacionar llargament el president Carles Puigdemont.

El conflicte entre totes dues patronals sobrepassa per tant l'aspecte merament competencial-territorial i se circumscriu a l'àmbit polític. I és que Antoni Abad, presidit de Cecot, ha defensat públicament el dret de Catalunya a decidir el seu futur i fins i tot ha manifestat veure amb bons ulls una hipotètica independència.

Per contra, Gay de Montellà és contrari a la independència de Catalunya, de fet va assistir a la manifestació unionista del passat 8 d'octubre, i ha advertit de les conseqüències negatives d'una declaració d'independència unilateral de Catalunya.

També Cecot va abonar l'aturada de país convocat a Catalunya el passat 3 d'octubre i va criticar el decret aprovat pel Govern espanyol per facilitar el canvi de domicili social de companyies catalanes sense necessitat de comptar amb l'aval de la Junta General d'Accionistes, dos punts més de fricció amb Foment.

"Diàleg" després del 21-D

Amb tot, Gay de Montellà ha demanat a les forces polítiques que recuperin el "diàleg" després de les eleccions del 21 de desembre per "recuperar les inversions" a Catalunya. En aquesta direcció, ha emplaçat els polítics a treballar per crear un "marc econòmic" de "confiança" que permeti la "recuperació econòmica". 

El president de Foment ha insistit, en un discurs durant l'acte, que és moment de sumar esforços per "consolidar" el creixement econòmic i "vèncer el populisme". Gay de Montellà s'ha dirigit també als empresaris als quals ha demanat "superació".