Foment de Treball ha reclamat al nou Govern que sorgeixi de les urnes el pròxim 14 de febrer que treballi per fer créixer el pes de la indústria en l'economia catalana fins a assolir el 23% del PIB el 2030, en el context de la reindustrialització a Catalunya i de la doble transició verda i energètica. També, en un document de propostes per al nou Executiu demanen una nova fiscalitat, amb un pla estratègic per reduir l'economia submergida, suprimir l'impost de Patrimoni i rebaixar els tipus marginals de l'IRPF a Catalunya; i trasllada una bateria d'iniciatives per recuperar els sectors més dinàmics de l'economia catalana com el comerç i el turisme.

El document en qüestió recull les propostes del conjunt de l'empresariat català i té l'enfocament dels quatre anys d'una legislatura ordinària. La patronal recalca que el Govern "és un motor de primera magnitud, amb una capacitat de condicionar el transcurs de l'economia i de l'activitat empresarial" i afirma també que "és necessari, i més en els moments actuals, garantir la correctora governabilitat de tot el sector públic català que depèn de la Generalitat".

En aquest comunicat també s'afegeix, "necessitem un Govern que doni estabilitat i suport a la recuperació econòmica al país. El nostre futur està en joc, el del país, el de moltes empreses i el dels treballadors que la integren". El comunicat suggereix l'aprovació d'un decret que determini que el 29 de novembre sigui el Dia de l'Empresari amb l'objectiu de promoure la seva figura.

Foment avisa al govern espanyol

La patronal va demanar a les administracions públiques, en especial al govern espanyol, que faci efectiva la seva capacitat d'endeutament per desplegar un programa valorat en 50.000 milions d'euros per a fons directes a l'economia. El president de Foment, Josep Sánchez-Llibre, fa mesos que insisteix en aquesta reivindicació davant "la greu situació econòmica de moltes empreses i sectors afectats per les restriccions a la vida social que afecten la mobilitat i al consum".

Segons va puntualitzar la patronal, la despesa pública en ajudes econòmiques ha augmentat 2,1 punts a Alemanya, 2,3 a França i 1,7 a Itàlia; mentre que a Espanya l'increment de la despesa destinada als sectors afectats és un terç del d'aquests països. "S'ha de tenir present també que l'afectació econòmica de la pandèmia en aquests països és inferior a Espanya, donat que la nostra economia és molt més vulnerable per les dependències al sector turístic i als serveis, davant els països amb un sector industrial més potent", ha assenyalat Foment.

Imatge principal: Foto del president de Foment de Treball - Europa Press