Fa més d'un any que sentim a parlar que el govern espanyol vol reformar el sistema fiscal, encara que sembla que no acaba d'arribar mai. L'únic que sabem és que comportaria una pujada d'impostos a quasi tots els nivells. Davant d'aquest fet, la patronal catalana Foment del Treball s'ha avançat a la reforma i ha presentat aquest dilluns el seu Llibre verd per a la Reforma Fiscal, que busca lluitar contra el frau a tot l'Estat espanyol amb una nova fiscalitat "competitiva, equitativa i sostenible", una proposta completament "possibilita" segons la mateixa patronal. Un dels canvis més importants d'aquesta proposta és, com ja fa temps que demana la patronal, l'abolició de l'impost del patrimoni, que consideren "confiscatori". L'altra gran proposta és la disminució i aflorament de l'economia submergida, que actualment representa, aproximadament, el 25% del PIB espanyol. 

En aquest sentit, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha assegurat que per reduir el volum de l'economia submergida cal un pla estratègic a 4 anys. Concretament, aquest pla, segons el president patronal, aconseguiria "reduir l'economia irregular en 10 punts" i faria aflorar uns 33.000 milions d'euros i 1,5 milions d'assalariats que, al final, aportaria nous contribuents que aportarien més impostos. Gràcies a això, Sánchez Llibre, ha afirmat i sentenciat que ara no és el moment d'apujar els impostos, sinó tot el contrari, abaixar-los, ja que hi hauria molts més contribuents i es podria abaixar la pressió fiscal a tots els ciutadans i empreses de l'Estat i ha afegit que la fiscalitat "és un gran instrument de política econòmica i no un mecanisme per a quadrar els comptes públics".

 

Què proposa Foment?

Com ja hem dit una de les propostes de Foment és l'eliminació definitiva de l'impost de patrimoni. Mentre això no arriba, Sánchez Llibre ha demanat a la Generalitat que bonifiqui aquest impost com ja fan altres comunitats com Madrid. La patronal, també recorda que Espanya és un dels pocs països europeus que segueix mantenint aquest impost i asseguren que "penalitza l'estalvi", encareix el cost de capital de les empreses i, per tant, acaba "penalitzant la inversió, la productivitat i el creixement econòmic". A part, la proposta també inclou incorporar mesures legals perque les comunitats autònomes no poguessin incorporar aquest impost com a tribut propi. 

La proposta de la patronal catalana també inclou canvis en l'IRPF i l'impost de societats, proposant aplicar una fiscalitat que busqui "l'equitat, la competitivitat, el dinamisme econòmic i reduir la inseguretat jurídica". En aquest sentit, demanen actualitzar les taules de l'IRPF i evitar l'increment de les tributacions davant de l'augment de la inflació que vivim actualment. A més, també inclouen deduccions, per exemple, per despeses de malalties i la compra de vehicles elèctrics i elevar el límit d'aportació a plans de pensions, que a hores d'ara és de 1.500 euros anuals. Respecte a l'impost de societats, Foment demana potenciar els "incentius aplicables als beneficis no distribuïts o reinvertits".

L'impost de successions i donacions també té un espai dins de la proposta presentada avui, concretament, Foment demana que es rebaixin aquest tribut. En aquest sentit, la patronal demana que quedin lliures d'impostos la transmissió de patrimonis inferiors al milió d'euros sempre que es transmetin a descendents o ascendents de primer grau. Alhora es proposa una reducció dels trams de l'escala impositiva i que l'impost no superes en cap cas el 9%, adaptant-lo a la mitjana de l'OCDE, que, de retruc, permetria "reduir les diferències de tributació existents entre les diferents comunitats autònomes.