La patronal Foment del Treball ha demanat la retirada del Decret llei que va aprovar la Generalitat el 21 de maig i que permetrà la limitació del preu del lloguer a determinades zones que l'administració consideri amb mercat d'habitatge "tens". Foment ha presentat l'informe "L'habitatge, la seva importància econòmica i social" en roda de premsa aquest dijous, on ha sol·licitat més recursos públics destinats a l'habitatge i menys regulacions que puguin portar a la "paràlisi" del sector.

A la presentació hi han participat el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, la vicepresidenta de la patronal, Virginia Guinda, el secretari general adjunt, Salvador Guillermo, i el president de l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya (APCE), Lluís Marsà.

La patronal ha assenyalat en el seu informe que les noves normatives relatives a l'habitatge que s'han desenvolupat en els últims mesos afecta la seguretat jurídica dels inversors i "penalitza" les empreses del sector. En concret, fa referència a la modificació del Pla general metropolità que va ser aprovada per l'Ajuntament de Barcelona el desembre de 2018 i que obliga la cessió del 30% d'habitatge protegit de les noves promocions.

A més, qüestiona el decret llei aprovat per la Generalitat que preveu la contenció de les rendes del lloguer, ja que dubta de la competència jurídica de l'administració, i assenyala el dictamen no vinculant del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) que considera inconstitucional part del decret.

Sánchez Llibre ha demanat al Govern que "reconsideri" la seva posició sobre la llei, i que l'adapti d'acord amb les consideracions que s'han fet des del CGE i des de les recomanacions de la mateixa patronal.

Invertir en habitatge protegit

La patronal ha recomanat a les administracions promoure la construcció i generació d'habitatge de lloguer lliure i "assequible", i ha demanat al Govern central augmentar la dotació econòmica per a la promoció d'habitatges del 0,1 del PIB actual, a com a mínim, el 0,6 anterior a la crisi.

A més, ha indicat que el parc d'habitatge nou assequible a Catalunya és "pràcticament inexistent", i ha assenyalat que en l'any 2018, dels 633 habitatges protegits que es van construir, només 60 eren de promoció pública.

Guillermo ha assenyalat que no hi ha "cap país del món" que, després de sortir d'una crisi, no hagi potenciat des de l'Administració central la rehabilitació i la construcció d'habitatges.

En el context de Barcelona, ​​la patronal ha proposat entre altres reformes que s'incentivi la construcció d'habitatges nous, incloent l'àrea metropolitana com "àmbit natural", i que s'aposti per la conversió dels usos dels sòls industrials.