Foment del Treball ha proposat modificar el Codi Penal per aturar la multireincidència a Barcelona però ha fet una crida a defugir l'"alarmisme". "Barcelona és una ciutat segura que té problemes propis de ser una gran metròpoli", ha declarat el president de l'organització, Josep Sánchez Llibre.

Aquesta proposta s'inclou en un pla de mesures que aquest dilluns va aprovar el Comitè Executiu i la Junta Directiva de Foment i que també incorpora crear entre quatre i cinc jutjats especialitzats en matèria de seguretat ciutadà. A més, considera indispensable que hi hagi la màxima coordinació política i policial.

En ple debat sobre la seguretat de Barcelona, l'organització ha elaborat i ha fet arribar a les administracions competents –Ajuntament, Generalitat i govern espanyol- però també als estaments judicials un pla amb cinc mesures per lluitar contra la "inseguretat" a la capital catalana. Des de Foment, Sánchez Llibre ha dit que cal lluitar contra aquesta problemàtica però ha insistit que Barcelona "ha estat, és i serà una ciutat d'excel·lència mundial". Per això mateix, ha demanat no caure en l'"autocomplaença" sinó ser "realistes" i fer "una aposta decidida per mantenir l'excel·lència en matèria de seguretat ciutadana". 

FOMENT TREBALL - ACN

La proposta de l'organització és el resultat d'un estudi que ha fet la comissió jurídica durant el darrer any. En primer lloc, reclama una reforma del Codi Penal per combatre la multireincidència en els furts de tal manera que s'imposin penes privatives de llibertat. En concret, reclama canviar l'article 22 per elevar el grau de la gravetat dels delictes de furts de lleus a menys greus en cas de reincidència, castigats amb la pena d'un a tres anys. 

De multes a presó

Com a conseqüència d'això també s'hauria de modificar l'article 234 del Codi Penal de tal manera que el segon punt indiqués que s'imposarà una pena de multa d'un a tres mesos si la quantia sostreta no excedeix els 400 euros, "tret que l'autor hagués estat condemnat executòriament per un altre delicte lleu de furt".

En aquests casos, proposa que se'l castigui com a delicte greu de furt i se li imposi la pena de sis a divuit mesos de presó. Foment vol que aquesta modificació pugui ser efectiva a principis del 2020 i per això ha apuntat que el més adient seria que es tramités com a proposició de llei "amb el consens de la majoria de forces polítiques".

Judicis ràpids

La segona proposta és que es compleixi la llei en quant a la celebració dels judicis ràpids i que en el transcurs de 24 a 72 hores es faci la instrucció i es pugui celebrar el judici. L'advocat penalista i membre de la Comissió Jurídica de Foment, Emilio Zegri, ha apuntat que no estan demanant res més que "complir la llei" però que es faci de manera ràpida i que s'imposi, o no, la pena que correspongui. "La justícia ha de ser justa però també ràpida", ha puntualitzat.

Zegri ha explicat també que la tercera proposta és la creació de jutjats especialitzats en seguretat ciutadana. Ha apuntat que l'ideal seria crear entre quatre i cinc jutjats nous però s'ha mostrat conscient de les dificultats pressupostàries i per això ha dit que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) podria derivar i repartir els temes relacionats en seguretat ciutadana en determinats jutjats, afavorint aquesta especialització. Ha afegit que això no és nou i que per exemple s'ha fet en el cas de la violència de gènere o durant el Mobile World Congress. 

Les dues darreres propostes són la coordinació de les polítiques de seguretat, amb una "major presència policial a la ciutat", i la "cooperació" entre tots els agents implicats. En aquest sentit, ha explicat que aquest dilluns es va reunir amb l'Ajuntament de Barcelona i, posteriorment, amb el conseller d'Interior, Miquel Buch. També ha fet arribar la proposta a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. Ha assegurat que de tots tres ha rebut una resposta satisfactòria en quant a fer "front comú", motiu pel qual els ha instat a posar cadascú de la seva part per entomar el problema. 

Rebutja la proposta de Colau

El document aprovat per Foment rebutja la proposta de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de crear una fiscalia especial contra els robatoris i furts. Segons el text, la creació d'aquesta fiscalia "pot ser útil però l'organització del Ministeri Fiscal a Barcelona ja és correcte tal com està estructurada". 

Afegeix que la Fiscalia s'organitza en funció dels nous esdeveniments "la qual cosa no requereix específiques reformes legislatives" i apunta que ja s'han posat en contacte amb el ministeri públic i "no obstant la manca de mitjans materials i humans col·laborarà sens dubte, perseguint aquests fets delictius".