El Fons Monetari Internacional (FMI) empitjora els pronòstics econòmics de l'eurozona per la segona onada de Covid-19. Segons l'informe emès per l'organisme internacional, serà necessari que els governs de la zona euro apliquin les mesures fiscals de suport "generalitzat" a l'economia durant "més temps del previst".

L'FMI defineix la segona onada com un "risc considerable" per les economies de la zona euro i per la seva recuperació, la qual preveu "més suau del previst" pel període del primer trimestre de 2021.

Segons l'informe, també seria necessari que el Banc Central Europeu (BCE), l'emissor de l'euro, impulsés "estímuls addicionals" i ampliés la compra d'actius com una "primera línia de defensa". Alhora, també ha instat a mantenir el suport al sector financer "fins que la recuperació estigui ben encaminada", ja que una recuperació econòmica més lenta del previst a la zona euro pot tenir com a conseqüència "importants dèficits de capital".

El paper dels governs

Si bé els governs nacionals no tenen autoritat sobre la moneda, sí que en tenen sobre les mesures fiscals poden prendre. L'informe emès per l'entitat alerta que retirar les mesures de recuperació, tal com poden ser les ajudes, massa aviat pot fer "descarrilar la recuperació" i recomana que, si l'escenari econòmic es "deteriora més", els governs de l'eurozona hauran d'impulsar més polítiques fiscals. Segons l'FMI, els principals agents que han de rebre suport en aquesta crisi són les llars i empreses afectades per la pandèmia.

Quan s'aixequin les restriccions, diu l'FMI, caldrà donar suport a la demanda i, quan la recuperació "guanyi tracció", caldrà centrar-se en un creixement "inclusiu".

La directora gerent de Fons Monetari Internacional (FMI), la búlgara Kristalina Georgieva. Foto: Efe / Gian Ehrenzeller / Arxiu

Kristalina Gueorguieva, directora general del Fons Monetari Internacional (FMI). / EFE

Amb tot, l'estudi avisa que l'impacte del fons de recuperació en el creixement "dependrà de l'escala, la qualitat i l'eficiència de la despesa dels governs" i del "progrés de les reformes estructurals".

La importància dels fons de recuperació

Les darreres setmanes s'ha posat de manifest per diversos agents polítics i empresarials de l'oportunitat que brinden els fons europeus. Les importants quantitats de recursos econòmics per part de la Unió Europea són una oportunitat definida com a excepcional per a facilitar la recuperació de l'economia després de l'impacte de la pandèmia i poder desenvolupar certs sectors econòmics.

Tot i això, l'Informe de l'FMI avisa que el retard en la posada en marxa del fons de recuperació europeu per ajudar els estats a superar la crisi "perjudica" els pronòstics de recuperació de la zona euro. Actualment, dos països de la Unió Europea, Polònia i Hongria, mantenen bloquejats els fons de recuperació europeus. Segons l'organisme, els fons de recuperació poden suposar un "impuls significatiu al creixement de la zona euro si s'implementa de manera efectiva". 

D'altra banda, l'FMI insta la Comissió Europea a reformar les regles fiscals, suspeses com a mínim fins al 2021, per tal de "simplificar-les". Durant la pandèmia, s'havien suspès els requeriments que havien de complir en referència als objectius de deute públic o dèficit estructural. L'objectiu de la reforma, segons l'organisme, ha de ser fer "més fàcil la seva comunicació i implementació".