Una fiscalitat competitiva, la sostenibilitat, una transformació tecnològica pautada i la internacionalització són algunes de les bases que la patronal de les grans empreses, Foment del Treball, posa sobre la taula pel proper govern que surti de les eleccions generals del 28-A. Així ho ha explicat el seu president, Josep Sánchez Llibre, i el seu equip en la presentació de l'informe, que asseguren que remetran a tots els partit polítics que s'hi presentin. 

"Totes aquelles formacions que vulguin venir a aquesta casa a explicar el seu programa electoral, seran benvingudes i els rebrem amb les portes obertes", assegura Sánchez Llibre. 

Una fiscalitat competitiva

D'una banda, "ens cal una fiscalitat competitiva", assegura Virgínia Guinda, vicepresidenta de la patronal. "La fiscalitat afecta les decisions de les empreses de cara les inversions, la plantilla, etcètera. Foment demana que es tingui en compte que fiscalment competim amb economies similars a les nostres de manera que la fiscalitat ha d'estar acord amb això

"És un tema que ens preocupa moltíssim, s'ha d'abolir l'impost al patrimoni, perquè entenem que és un impost confiscatori i creiem que s'ha d'eliminar", assevera Sánchez Llibre. "No volem que es perpetuï el sudoku fiscal, amb canvis reiterats en la normativa". 

A més, "la despesa social ha de ser el principal pilar però cal ser conscient que les inversions econòmiques han suportat un pes excessiu, no es pot pensar només en l'activitat productiva i els ingressos, sinó també les polítiques d'impuls, com ara la transició energètica", ha explicat Salvador Guillermo

"La fiscalitat competitiva ha d'anar acompanyada d'una lluita efectiva contra el frau fiscal", assevera Sánchez Llibre, "i l'Agència Tributària té mecanismes i informació suficient com per fixar una estratègia i eliminar aquest frau fiscal". En aquest sentit, doncs, el president de Foment ha criticat que "fins ara, cap govern de l'Estat ho ha fet" tot i que "l'economia submergida a Espanya es creu que ronda el 20% del PIB".  

Per últim, Sánchez Llibre assegura que cal incentivar l'estalvi a llarg termini, incrementar les cotitzacions i les pensions màximes, i tornar al límit màxim dels incentius dels plans de pensions. Alhora, des de Foment aposten per estendre el tipus reduït del 10% a gimnasos, despeses de sepeli o per decessos, serveis bàsics com l'aigua, l'electricitat o el gas, els parcs d'atraccions i les perruqueries. 

Sostenibilitat, tecnologia i internacionalització

A banda de la fiscalitat, que és el punt en què més èmfasi hi ha posat la patronal, en l'informe es fa soroll d'altres necessitats. D'una banda, la sostenibilitat ambiental "és un tema indiscutible i una petició de reforç de la governança mundial".

Alhora, pel que fa a la transformació tecnològica, "el desenvolupament només pot ser sostenible i com a societat i empresaris no podem fallar. Els polítics han de tenir molta cura fixant bé els calendaris del que se'ls demana als empresaris sobre què cal fer en transformació tecnològica i energètica".

Entre d'altres mesures, Foment també aposta per desenvolupar el Pacte Nacional per a la Indústria, fomentar un clúster empresarial d'indústries del sector biomèdic i de la salut, millorar el finançament empresarial i impulsar la millora i el desenvolupament de la Reforma Laboral, entre d'altres. 

Per últim, la patronal ha posat atenció en la necessitat d'internacionalització, assegurant que "la solució és Europa; Europa no és el problema", i en aquest sentit, "la internacionalització exigeix més integració i una millor governança".