Quiroga, professora d'Història Econòmica de la Universitat Complutense de Madrid, juntament amb Gabriel Tortella, catedràtic emèrit d'Història Econòmica a la Universitat d'Alcalá de Henares i guardonat amb el Premi Rei Juan Carlos I d'Economia.

Durant l'esdeveniment, els coordinadors van participar en una taula debat moderada per Jesús Banegas, doctor en Ciències Econòmiques i president del Fòrum de la Societat Civil, en la qual van poder compartir amb els assistents les seves reflexions sobre el paper de la banca en la societat espanyola al llarg de la història.

Bancs i banquers va néixer amb la voluntat d'abordar de manera integral la història dels principals bancs espanyols del segle XX, oferint un enfocament centrat en els protagonistes que van forjar aquestes institucions financeres. L'obra desentranya els trencacolls de l'activitat bancària a Espanya al llarg de dos segles, alhora que relata també diversos capítols de la història econòmica i política d'Espanya que van marcar també l'evolució de les entitats bancàries.

Cada capítol del llibre està dedicat a un dels catorze bancs més importants de la història espanyola, ressaltant la figura clau que va contribuir a la seva fundació o expansió. Des de fundadors visionaris fins a gestors destacats, el llibre ofereix una mirada detallada a les històries d'entitats bancàries i banquers que van donar forma al panorama bancari del país. Entre ells es troben el Banco Urquijo, amb Juan Lladó; el Banco Santander, amb Emilio Botín-Sanz de Sautuola; 'La Caixa', amb Francesc Moragas; el Banco Central, amb Ignacio Villalonga; la Banca March, amb Juan March Ordinas; i el Banco Comercial Transatlántico, amb Demetrio Carceller Segura.

El catedràtic Gabriel Tortella va contextualitzar la situació bancària a l'inici del segle XX, destacant que el 1900 el Banc d'Espanya controlava el 75% dels dipòsits bancaris al país. "Aquesta xifra es va reduir al 20% per a 1936, la qual cosa evidencia un creixement exponencial de la banca privada i una normalització en la relació entre el Banc d'Espanya i les entitats privades," va explicar.

Segons la seva anàlisi, aquest canvi va ser rellevant i va marcar una etapa d'evolució en el sistema bancari espanyol. "Durant gairebé tot el segle XX, el sistema bancari espanyol va experimentar pocs canvis significatius i va estar dominat per uns quants grans bancs, les històries detallades dels quals es presenten a l'obra", va afirmar Tortella. Entre ells es destaquen el Banc Santander, el Bilbao, el Biscaia, l'Hispà Americà, el Banesto, el Banco Urquijo, el Banc Central, el Banc Comercial Transatlàntic i el Banc Popular, que van conformar el nucli del sistema fins a la crisi de 1975-1985.

"Aquesta obra no només narra la història dels principals bancs i banquers espanyols, sinó que també proporciona una visió panoràmica de la història econòmica i política d'Espanya, mostrant els factors que han influït en el desenvolupament del sistema financer del país. A més, destaca pel seu enfocament centrat en les biografies dels banquers que van exercir un paper fonamental en la creació i desenvolupament dels principals bancs dels últims dos segles. Creiem fermament que comprendre la vida i les decisions d'aquestes figures és crucial per entendre l'evolució del sistema bancari espanyol", va destacar Gloria Quiroga.

Editat per Editorial Comares, el llibre a més d'explorar les històries dels bancs i els seus líders també aborda diversos episodis de la història econòmica i política d'Espanya, des de la Guerra Civil fins a l'era franquista. A través d'aquestes narratives entrellaçades, els lectors obtenen una comprensió més profunda de les complexes relacions entre la banca, el poder i la societat al llarg del temps.