La Comissió Europea considera "absolutament justificada" l'exclusió, per part d'alguns països de la Unió Europea, d'Huawei i ZTE del desplegament de les seves xarxes de 5G.
Així es recull en un comunicat difós després de la roda de premsa per part del comissari de Mercat Interior i encarregat de Telecomunicacions, Thierry Breton, que també va instar a la resta de països que encara no ho han fet a prendre mesures en aquest mateix sentit, per motius de seguretat nacional.
Tanmateix, la limitació a la competència en l'àmbit del 5G tindria un important impacte, a més d'a nivell tècnic, per a l'economia a Europa, segons posa en relleu un informe d'Oxford Economics, que quantifica entre 12.000 milions i 85.000 milions d'euros, segons l'escenari, les pèrdues en el PIB per a 2035 del conjunt de 31 països europeus analitzats per la consultora.
Concretament, per a les operadores europees la restricció de proveïdors clau en infraestructures 5G, entre el que s'inclouen companyies com Huawei i ZTE, suposaria un increment en les seves despeses en la implantació de les seves redades de cinquena generació d'entre 1.400 milions i 4.500 milions d'euros anuals, la qual cosa representa un augment de fins al 30%, aproximadament. Aquest impacte no inclou els importants costos per a les operadores derivats d'haver de substituir a les seves xarxes els equips fabricats pels proveïdors sobre els quals s'imposessin les restriccions.
Al costat de les conseqüències financeres, l'informe d'Oxford Economics també subratlla l'alentiment en la innovació i els retards en el desplegament a la xarxa que implicaria una restricció a la competència en el camp 5G, la qual cosa també tindria com a conseqüència la limitació de l'accés a aquestes tecnologies a milions de persones en els propers anys.
HUAWEI, EN DESACORD AMB LA COMISSIÓ
Huawei ha expressat, a través d'un comunicat, la seva ferma oposició i desacord davant dels comentaris realitzats pels representants de la Comissió Europea, manifestant que "no es basen en una avaluació verificada, transparent, objectiva i tècnica de les xarxes 5G".
Encara que la companyia afirma entendre la preocupació de la Comissió Europea per protegir la ciberseguretat a la UE, també alerta sobre els greus riscos econòmics i socials que tindrien "les restriccions o exclusions basades en judicis discriminatoris" i que, a més, "obstaculitzarien la innovació i distorsionarien el mercat de la UE". Per a això, al·ludeix al ja esmentat informe d'Oxford Economics, que posa de manifest que "excloure a Huawei podria augmentar els costos d'inversió en 5G fins i tot en desenes de milers de milions d'euros, i hauran de pagar-lo els consumidors europeus".
En el seu comunicat Huawei també remarca que "qualificar de forma pública a entitat individual com a proveïdor d'alt sense base jurídica va en contra dels principis del lliure comerç". A més, considera important subratllar que "l'avaluació discriminatòria del proveïdor d'alt risc no s'aplicarà a cap proveïdor sense un procediment justificat i una audiència adequada". En aquest sentit, afirma que Huawei, com a actor econòmic a la UE, "té drets processals i substancials, i ha d'estar protegida per les lleis de la UE i dels Estats membres, així com pels seus compromisos internacionals".
Alhora, Huawei recorda que la ciberseguretat és la seva principal prioritat i posa d'exemple la posada en marxa d'un Centre de Transparència de Ciberseguretat a Brussel·les. "Aquest centre està obert a clients i organitzacions independents de proves de tercers. Se'ls convida a realitzar proves i verificacions de seguretat justes, objectives i independents d'acord amb els estàndards de ciberseguretat reconeguts per la indústria i les millors pràctiques. Mantenim el nostre compromís d'oferir productes i serveis certificats i de confiança a escala mundial, que connectin a milions d'europeus," explica la companyia.