Europastry, la companyia espanyola del sector de masses congelades de fleca, va tancar l'any 2023 amb una reducció de la seva empremta de carboni del 62% des de 2019, la qual cosa equival a 70 milions de kg d'emissions menys per any. A més, ha reduït un 18% el consum d'aigua i un 7,7% el de gas entre 2020 i 2023.

Així mateix, la companyia ha anunciat un dels principals projectes en els que està treballant: la instal·lació de plaques solars en les seves plantes de Sarral i Vallmoll, a Tarragona, en una de les iniciatives de més calat a Espanya per a autoconsum industrial. Les plaques fotovoltaiques instal·lades generaran 6.436 MWh a l'any per a autoconsum, el que suposarà una reducció d'emissions de CO2 de 2.030.800 quilograms a l'any i permetrà disminuir en un 25% el consum elèctric de la companyia.

Entre els seus compromisos a futur, Europastry té per objectiu que el 100% de les seves plantes productives utilitzin energia elèctrica d'origen renovable el 2027. En aquest sentit, la companyia va posar en marxa l'any passat una nova línia productiva neutra en carboni a les seves instal·lacions d'Oldenzaal als Països Baixos que funciona amb un 100% d'energia elèctrica procedent de fonts renovables.

Aquesta planta té tecnologies per a l'aprofitament residual dels motors i d'aigua i compte amb la certificació de construcció sostenible BREEAM, convertint-se en una de les plantes més eficients i amb menor impacte ambiental d'Europa.

D'altra banda, durant 2023 la companyia ha mantingut el seu compromís actiu amb la iniciativa europea Lean & Green per a la reducció dels gasos amb efecte d'hivernacle en la logística sostenible, treballant amb la seva flota sostenible que combina de forma eficient mega-trucks, camions de gas liquat i cotxes i bicicletes elèctriques per cobrir l'última milla.

"L'Estratègia ESG d'Europastry és el reflex de la nostra visió corporativa, fonamentada en els valors i ètica que impulsen el nostre negoci i la nostra passió per la innovació. Tenim l'ambició de continuar progressant en aquest sentit, ja que la sostenibilitat és un dels pilars de la nostra estratègia. Som compromesos a amplificar els efectes positius, reduint els impactes negatius ambientals i socials, a tota la nostra cadena de valor. És una promesa de cura i respecte, no només pel que fem sinó pel món en el qual vivim," indica Jordi Gallés, president executiu d'Europastry.

Agricultura regenerativa

Així mateix, l'empresa continua redoblant el seu compromís amb l'agricultura regenerativa amb el seu segell Blat Responsable, una iniciativa pionera a Espanya amb què ha conreat 5.300 hectàrees sota estrictes premisses de responsabilitat amb les persones, el medi ambient i el producte.

La companyia s'ha fixat com a objectiu multiplicar gairebé per cinc el nombre d'hectàrees en només dos anys (fins a 25.000 hectàrees) i per a això incentiva amb una retribució entre un 15% i un 20% superior per a aquells agricultors que compleixen les directrius establertes pel segell.

Per poder tenir aquesta qualificació és necessari l'ús de llavors certificades, un menor ús de fertilitzants, rotació de cultius i traçabilitat del camp a la taula i, a més, Europastry s'assegura que en els camps en els quals es llaura aquest blat se segueixin els principis de l'agricultura regenerativa, que pretenen restaurar la qualitat i fertilitat dels terres fent servir mètodes de cultiu menys agressius.