La Comissió Europea presentarà la setmana vinent la proposta exacta de multa al govern espanyol per la seva desviació del dèficit, però ha decidit, a petició del Parlament Europeu, deixar per després de les vacances d’estiu la decisió de congelar-li una part dels fons europeus. Segons la llei, la CE ha de presentar la multa a Espanya com a molt tard el dia 27 de juliol. Una sanció que no es descarta que sigui de zero euros o d'una quantitat simbòlica i que alhora haurà d’anar acompanyada d’un nou marge per complir amb el dèficit. Després de les dades publicades per l'Airef que preveu un dèficit d'entre el 4,1% i el 4,7% pel 2016, Brussel·les estudia prolongar aquest marge fins a dos anys més. 

“Hem sabut aquest matí que el Parlament Europeu ha demanat un diàleg estructural d’aquest tema, i probablement haurem de tractar després de les vacances d’estiu la suspensió de part dels compromisos en fons estructurals i d’inversió”, ha explicat el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic

Confiança en la multa zero


El vicepresident de la CE ha recordat que la “quantitat màxima de la sanció” pot ser del 0,2% del PIB, però que també “es pot reduir o fins i tot cancel·lar”. El govern espanyol confia que Brussel·les li aplicarà l’anomenada multa zero, que és només de caràcter simbòlic. Tot i això, la quantitat final se sabrà definitivament la setmana vinent. 

El govern espanyol ja ha presentat a la Comissió els seus arguments per esquivar la multa, que inclou l’augment de l’impost de societats per recaptar 6.000 milions d’euros addicionals, així com també mesures en la lluita contra el frau i menys pagaments en els interessos del deute. Però el paquet presentat fins ara podria ser insuficient. El vicepresident de la CE ha dit que, de moment, Brussel·les està “analitzant” amb molta “cura” les propostes i que les valorarà la setmana vinent quan presenti la multa i un nou camí per complir el dèficit, que podria ser no d’un any, com estava previst inicialment, sinó de dos. 

La decisió que Brussel·les deixarà per a després de l’estiu, la suspensió parcial dels compromisos en fons estructurals i d’inversió de la UE, depèn també del Parlament Europeu. La UE pot decidir congelar fons per l’equivalent al 0,5% del PIB espanyol, o suspendre la meitat dels compromisos per a l’any vinent, segons ha indicat Sefcovic.