La Comissió Europea (CE) ha elevat avui la seva previsió de creixement per a Espanya el 2018 una dècima, fins al 2,6 %, una millora que es justifica pel fort augment del Producte Interior Brut (PIB) en el segon semestre de 2017 i perquè l'impacte de la crisi catalana ha estat limitat. De fet, la CE situa l'afectació de la situació catalana molt per sota de les previsions del Govern espanyol.

"Per respondre a la forma en què estimem l'impacte de la crisi catalana hem elevat molt lleugerament les nostres previsions d'Espanya respecte a la tardor passada", ha dit el comissari d'Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, en la roda de premsa per presentar les previsions econòmiques d'hivern de l'Executiu comunitari. "Continuem confiant en les capacitat de creixement de l'economia espanyola", va afegir.

Brussel·les ha mantingut les seves estimacions per a 2017 en el 3,1 % i per a 2019 en el 2,1 %, respecte a novembre.

Més optimista que Rajoy

La CE és més optimista sobre 2018 que el Govern espanyol, que va anunciar que revisarà a l'alça la seva previsió de creixement per a aquest exercici dues dècimes, fins al 2,5 %, mentre que se situa en línia amb l'estimació per a 2017, quan Madrid calcula que el PIB es va incrementar un 3,1 %.

L'informe de l'Executiu comunitari assenyala que "les conseqüències per al creixement dels recents esdeveniments a Catalunya han romàs contingudes", però adverteix que "els esdeveniments futurs podrien tenir un impacte, l'abast del qual no pot ser anticipat en aquest moment."

La Comissió va advertir el novembre que el contenciós català suposava un risc per a l'economia, però no s'ha aventurat a posar xifres al possible cop, com han fet altres institucions i el mateix Govern espanyol.

Madrid va calcular a l'octubre que la situació a Catalunya restaria mig punt al PIB (uns 5.000 milions d'euros) i va rebaixar la seva previsió de creixement del 2,6 % al 2,3 %, una xifra que preveu actualitzar pròximament al 2,5 %.

Previsió a l'alça

Brussel·les atribueix la revisió a l'alça de la seva previsió a què l'impuls de l'economia en la segona meitat de l'any, després de créixer un 0,8 % i un 0,7 % en el tercer i quart trimestre, respectivament, s'ha traslladat a 2018 en gran manera que el que va preveure a la tardor.

Assenyala que el consum privat continuarà sent el principal motor del creixement a Espanya, malgrat que s'alentirà segons es moderi la creació d'ocupació.

La contribució de les exportacions, afegeix, continuarà sent positiva, ja que esperen que continuïn creixent en 2018 i 2019, amb taxes "lleugerament menors" a les actuals, però més ràpids que les importacions.

Brussel·les avisa, tanmateix, que es dissiparà l'efecte d'alguns factors que han donat suport a aquest consum, com la millora de les condicions financeres o els baixos preus del petroli.

Si es compleixen els seus pronòstics, Espanya creixerà en els propers dos anys per sobre de la mitjana de la Unió Europea, on les projeccions són també més encoratjadores que a la tardor: del 2,3 % per a 2018 i del 2 % per a 2019.

Quant a la inflació, la Comissió espera que l'índex augmenti en la primera meitat de l'any per descendir en la segona, a causa de l'efecte del preu del petroli, situant-se de mitjana anual en l'1,6 %, per tornar a baixar l'1,5 % el 2019.

Les previsions publicades avui per la Comissió són intermèdies, només inclouen projeccions de PIB i inflació, ja que l'Executiu comunitari ha decidit tornar a la seva antiga metodologia i publicar dues previsions intermèdies -en hivern i estiu- i dues de completes, amb dades també de dèficit, atur i deute, -en tardor i primavera.

Tres projeccions a l'any

Des de 2012 havia publicat tres projeccions completes a l'any, a la tardor, hivern i primavera.

Al maig es coneixeran les seves previsions de dèficit públic per a Espanya -al novembre les va situar en 3,1 % aquest any i 2,4 % en 2018- i si el país aconsegueix portar la seva desviació per sota del 3 % i encaminar-se cap a la sortida del procediment comunitari per dèficit excessiu.

"En les nostres previsions de tardor (...) pensàvem que el dèficit espanyol passaria a estar àmpliament per sota del 3 % el 2018, així que la qüestió serà l'execució de 2017, que no coneixem avui," va dir Moscovici preguntat sobre la qüestió.

Eurostat revelarà les dades provisionals de dèficit públic de 2017 a l'abril, amb la qual cosa la CE podria fer una recomanació per posar fi al procediment com aviat al maig.

El comissari va recordar que per sortir del procediment fa falta mantenir el dèficit "diversos anys consecutius" per sota del 3 %, però va confiar que les xifres permetin anar per aquest camí, "si és possible a la primavera".