La Tresoreria General de la Seguretat Social ha disposat de 936 milions del Fons de Reserva, per fer front a la liquidació de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) corresponent a les pagues ordinària i extraordinària de les pensions de desembre. Després d'aquesta disposició, la popularment coneguda guardiola de les pensions es situa, a preu de mercat, en 15.195 milions d'euros, equivalent a l'1,41% del Producte Interior Brut (PIB) del 2015.

A data del passat 1 de desembre, el Fons de Reserva ha generat des de la seva creació uns rendiments nets de 28.759 milions, dels quals 2.664 milions d'euros corresponen a l'any 2016. La Tresoreria de la Seguretat Social ja va disposar el passat 1 de desembre de 9.500 milions d'euros del Fons de Reserva per afrontar la paga ordinària i l'extraordinària dels pensionistes, la disposició més elevada realitzada de cop des del 2012.

Fins al moment, les disposicions realitzades assoleixen els 67.337 milions, dels quals 20.136 milions corresponen a aquest any. Aquesta xifra és un 51,9% superior als 13.250 milions d'euros que es van prendre el 2015. D'acord amb el Departament dirigit per Fátima Báñez, la Seguretat Social necessita cada any durant el mes de desembre una "important necessitat de finançament" per fer front a l'abonament de les pagues ordinària i extraordinària i de la liquidació de l'IRPF corresponent.

Si s'esgota la guardiola...

D'altra banda, el govern espanyol ha anticipat que si s'esgota el Fons de Reserva del sistema de la Seguretat Social, habilitarà els "instruments legals necessaris" perquè el Tresor Públic emeti deute públic a fi de garantir el finançament del sistema de pensions. D'aquesta forma, queda descartada la creació d'una figura impositiva específica per sufragar les pensions. Així ho ha assenyalat el secretari d'Estat de Pressupostos i Despeses, Alberto Nadal, després de comparèixer a la comissió del Pacte de Toledo del Congrés, en la qual ha volgut recordar que el Fons de Reserva finança el sistema de la Seguretat Social amb la venda de deute públic que va acumular en el passat quan el sistema registrava superàvit.

Nadal ha explicat que si s'esgotés la guardiola i l'Estat no pogués realitzar disposicions, el Tresor Públic emetria deute per pagar les pensions, i tindria el mateix efecte al mercat que si la vengués la Seguretat Social. "En aquest cas seria el sistema estatal el que finançaria el sistema de la Seguretat Social". "És igual que si el Tresor emetés deute públic perquè treu deute que no va sortir al mercat perquè el va absorbir el sistema de la Seguretat Social i ara la ven", ha acabat.