Espanya no recuperarà el nivell de riquesa que tenia abans de la pandèmia fins a finals de l'any que ve en el millor dels casos i fins a principis de 2023 en el pitjor, aquestes dates suposarien que Espanya es recuperés casi un any més tard que la resta de la zona euro. Així ho ha assegurat aquest divendres el director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Óscar Arce.

En una intervenció a la trobada "El valor de l'experiència" organitzat per ElConfidencial, Arce ha explicat que la recuperació del PIB espanyol serà més lenta que la resta dels Estats per culpa del pes que té el turisme en l'economia, que ha estat un dels sectors més afectats per la crisi de la Covid.

Tot i aquestes dades , Arce confia que "d'aquí a un any i mig" Espanya pugui recuperar els nivells de riquesa previs a la irrupció de la Covid, però ha avisat que tot i aquesta recuperació de la riquesa, poden quedar "cicatrius", com per exemple el deute públic, que actualment ja supera el 125% del PIB.

De fet, cal recordar que l'increment del deute públic espanyol ha estat "molt elevat" en els últims mesos i a final del primer trimestre ja va arribar  arribat al 125% del PIB, gairebé 30 punts més que un any abans, no obstant això, l'origen està en les mesures per a fer front a la crisi, per la qual cosa Arce considera que aquest augment era "absolutament necessari".

En aquest sentit, el Banc d'Espanya continua mostrant-se a favor d'una política expansiva en matèria fiscal mentre duri la pandèmia, encara que insisteix en la necessitat de comptar des de ja amb un pla per a reduir aquests nivells de deute públic i de dèficit "tan abundants". D'aquesta manera, el procés de consolidació fiscal podria escometre's quan la recuperació econòmica estigui consolidada perquè és "fonamental" reconstruir el marge de la política fiscal perquè Espanya estigui preparada per a futures crisis.

Reforma laboral i de les pensions 

L'economista ha defensat el treball del Banc d'Espanya per a mesurar l'impacte sobre l'ús de l'increment del salari mínim, a més d'insistir en la necessitat de la reforma del mercat laboral i el sistema de pensions. Arce argumenta que Espanya necessita un marc laboral capaç d'adaptar-se a un món canviant i per a això cal resoldre alguns problemes com l'enorme dualitat, amb una proporció molt alta de treballadors temporals la situació dels quals és inestable i vulnerable.

Aquesta dualitat és un problema d'eficiència econòmica, però també de justícia social perquè la temporalitat afecta especialment als joves, que sofreixen a més de la parcialitat involuntària, que en molts casos fa que només trobin treballs de menys de 8 hores.

Quant a la reforma del sistema de pensions, l'expert del Banc d'Espanya considera que no basta només amb allargar l'edat de jubilació tenint en compte que l'esperança de vida és major, sinó que cal abordar altres qüestions "sense tabús" i recordant que lligar les pensions a l'avanç de l'IPC té un cost.