Espanya ja ha fet el seu primer pas per acontentar Brussel·les i evitar així la multa per incompliment de l'objectiu de dèficit. Tan sols un dia després que els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) certifiquessin la falta de "mesures eficaces" per part d'Espanya, el govern en funcions de Mariano Rajoy ha mogut fitxa amb unes al·legacions on destaca especialment el tancament del pressupost del 2016 durant el juliol en comptes de finals d'any. L'objectiu, controlar la despesa pública i lluitar contra el temps.

En la mateixa línia que les últimes setmanes, el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ha reiterat que la multa seria "contraproduent i incoherent". Repetir una vegada i una altra el mateix missatge és la seva manera de tancar files davant la sanció. Però per si les paraules no fossin suficients, també s'ha compromès a reduir el dèficit públic per sota del 3% el 2017 gràcies a una "estratègia de gestió de pressupost que ajudarà a frenar la despesa".

Tot s'hi val per convèncer Brussel·les

Paraules, mesures i també xifres. Tot s'hi val per convèncer Brussel·les però difícilment no se la pot convèncer de res sense donar credibilitat a la formació d'un Govern que posi punt final a la incertesa política. L'executiu central confia que això succeirà més aviat que tard i bona prova d'això és que el document ja planteja mesures per a la nova legislatura. D'una banda, l'impost de societats, amb un impacte pressupostari de 6.000 milions, i per l'altra, la lluita contra el frau, amb 1.000 milions.

El govern en funcions al·lega que "existeixen raons de pes" per no multar Espanya per desviar-se del 4,2% pactat al 5,1% en els seus objectius de dèficit del 2015. Consideren que en cas de confirmar-se la multa seria fer un pas en la "direcció contrària" al que Europa necessita i que "no tindria en compte les principals prioritats de la política econòmica" que actualment persegueix la UE.

Una paradoxa per al compromís

No hi ha cap raó de pes millor que aprofitant el Brèxit, reiterar fidelitat a la UE. D'aquesta forma, el govern en funcions consideraria "paradoxal" una sanció partint de la desviació d'un sol any a un país que ha estat sempre plenament compromès amb les normes de la Unió Econòmica i Monetària.

Tampoc no hi ha millor defensa que un bon atac, per la qual cosa el document qüestiona les "inconsistències metodològiques" a l'hora d'avaluar l'acció efectiva en el cas d'Espanya, a la qual se li atribueix un creixement zero el 2015. S'afirma que "la revisió actualment en curs de la metodologia no fa sinó reforçar encara més la necessitat d'un enfocament prudent".

Espanya tenia un termini de deu dies per enviar les seves al·legacions a Brussel·les i li n'han sobrat nou, mentre que l'Executiu comunitari té encara dinou dies per fixar la quantia de la multa. El compte enrere avança i les cartes ja estan sobre la taula de Brussel·les.