Endesa invertirà a Catalunya en els propers tres anys (2021-2023) un total de 694 milions d’euros bruts per millorar les seves infraestructures de distribució. L’objectiu és desenvolupar, reforçar i fer cada cop més intel·ligent la xarxa elèctrica d’alta, mitjana i baixa tensió a totes les comarques on opera la companyia, i apostar per la reactivació econòmica del país en aquest escenari marcat per la pandèmia del coronavirus.

Cabines de mitjana tensió endesa

Cabines de mitjana tensió. Foto: Endesa

Per establir aquest pla s’ha fet una estimació de l'evolució de la demanda i, així, planificar les noves infraestructures i el volum i la ubicació dels nous subministraments, i digitalitzar la xarxa per a millorar-la i preparar-la per a nous usos energètics. L'objectiu és incrementar la capacitat de la xarxa i guanyar flexibilitat per augmentar la qualitat del subministrament elèctric als gairebé 4,4 milions de clients que Endesa té a Catalunya.

Uns 5.000 llocs de treball

Totes aquestes tasques requereixen la implicació de personal tècnic. Endesa genera gairebé 5.000 llocs de treball, entre plantilla de la pròpia companyia (1.394 persones) i contractistes i subcontractistes (3.600 persones).

Operaris en una línia d'AT endesa

Operaris en una línia d'AT. Foto: Endesa

En aquest sentit, el pla d’inversions preveu desenvolupar les infraestructures necessàries tant en alta com en mitjana i baixa tensió. La repotenciació de la xarxa mallada d’alta tensió, l’ampliació i entrada en funcionament de noves subestacions, noves línies d’alta tensió, i renovació i ampliació de la xarxa de mitjana tensió seran elements essencials per reforçar la qualitat del servei.

Zones d'intervenció prioritària

Aquest pla repercutirà en la totalitat del territori, però s’ha fet un esforç econòmic addicional en quatre àrees concretes (zones d’intervenció prioritària) que, malgrat que compleixen els requeriments legals de qualitat, requereixen una atenció específica: la plana de Lleida, la Costa Brava i la Costa Daurada. També es realitzarà una inversió extraordinària a les comarques afectades pel temporal Gloria.

Subestació Vilamalla endesa

Subestació Vilamalla (Alt Empordà). Foto: Endesa

Un dels eixos principals per als propers exercicis seran les actuacions encaminades a adequar línies elèctriques aèries susceptibles de representar un risc per a l’avifauna existent, sigui per impacte o electrocució.