El gestor del sistema gasista a Espanya, Enagás, ha obtingut en el primer trimestre de l'any un benefici després d'impostos (BDI) de 69,3 milions d'euros i encara que és un 25% menor al de fa un any, l'empresa insisteix que el resultat està en línia amb l'esperat per al trimestre i amb els objectius per a l'exercici 2022, a més cal recordar que durant aquest trimestre els costos de l'energia s'han disparat a causa de la guerra a Ucraïna. Cal recordar també que l'objectiu d'Enagás pel que fa al benefici net estimat és superar els 430 milions d'euros a finals d'any. Aquesta xifra inclou plusvàlues pel procés de la rotació d'actius iniciat per la companyia. Sense incloure les plusvàlues, el benefici previst seria de 360 milions d'euros. Durant el 2022, Enagás reduirà per segon any consecutiu el deute net gràcies a una sòlida generació de caixa.

Durant el primer trimestre, Enagás ha anunciat dues fites relacionades amb el procés de rotació d'actius contemplat en el seu Pla Estratègic. Primer de tot va acordar la venda de la seva participació a GNL Quintero a Xile i, en segon lloc, es va acordar l'entrada del fons Clean H2 Infra Fund a Enagás Renovable. A Xile, el passat 28 de març Enagás i Omers van arribar a un acord amb EIG i Fluxys per a la venda conjunta del 80% de la seva participació en GNL Quintero. Pendent de les condicions suspensives pròpies d'aquesta mena d'operacions, Enagás ha acordat vendre la seva participació del 45,4%. Aquesta venda, que previsiblement es tancarà durant el segon semestre del 2022, permetrà obtenir una plusvàlua neta del voltant de 122 milions d'euros.

També durant el primer trimestre de l'any es va arribar a un acord per a l'entrada en l'accionariat d'Enagás Renovable del fons Clean H2 Infra Fund com a soci financer, amb una participació inicial del 30%, la qual cosa aportarà una plusvàlua neta per un import aproximat 46,9 milions d'euros. Aquest fons és gestionat per Hy24, la plataforma més gran d'inversió en infraestructures d'hidrogen net del món, participada per Ardian i Five T Hydrogen. A final de 2021, la companyia va aconseguir un acord de venda de la participació del 50% del Gasoducte Morelos, operació que està pendent de tancament.

Disponibilitat d'infraestructures

En un context excepcional provocat per la invasió d'Ucraïna per Rússia i també després del tancament del gasoducte Magreb-Europa, el Sistema Gasista espanyol està funcionant al 100% de disponibilitat tècnica i comercial. De fet, des d'Enagás asseguren que estan "en permanent coordinació amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic" per tal de prendre mesures per a anticipar-se a la conjuntura i contribuir a garantir el subministrament. Aquestes mesures han permès que la descàrrega de vaixells hagi augmentat en el primer trimestre a Espanya en un 69% respecte al mateix període de 2021, fins a assolir els 79,1 TWh, i la regasificació ha augmentat un 81%, fins als 77,3 TWh.

A més, la companyia apunta que Espanya compta amb un dels subministraments energètics més diversificats del món, fet que es pot veure amb el subministrament de gas natural liquat (GNL) durant aquests primers mesos de l'any, que ha arribat des de nou països d'origen diferents i que ha representat el 70% de l'aprovisionament de gas del país. En aquest període, els Estats Units ha estat el principal país subministrador de gas natural a Espanya, amb el 37% del total, seguit d'Algèria (26%) i Nigèria (14%). Els emmagatzematges subterranis a Espanya es van situar en el 82% d'ompliment a l'inici d'aquest hivern i actualment es troben a nivells aproximats del 60%. Referent al reforç de subministrament de gas natural a Europa, les exportacions a través de les interconnexions amb França en el primer trimestre d'any s'han incrementat un 135% respecte al mateix període de l'any 2021, aconseguint els 1,3 TWh. En les últimes setmanes les dues interconnexions amb França han estat operant al màxim de capacitat.  La utilització de la càrrega de vaixells va assolir els 3,9 TWh, un 169% més que en el mateix trimestre de 2021.

Actualització estratègica

En aquest context, Enagás ha anunciat que en els pròxims mesos anunciarà una actualització estratègica per a adaptar el seu 'full de ruta' al nou escenari energètic europeu i ser protagonista en el procés d'acceleració de la descarbonització, amb l'impuls a l'hidrogen verd, i a garantir el subministrament energètic. L'actual context geopolític després de l'esclat de la guerra a Ucraïna després de la invasió per Rússia està transformant l'escenari global i Europa està reordenant les seves prioritats per a garantir el subministrament energètic, accelerant també els objectius de descarbonització.

Així, l'objectiu és que aquest nou pla "reflecteixi l'adaptació de la companyia a aquest nou context", ha assenyalat el conseller delegat d'Enagás, Arturo Gonzalo Aizpiri, que va assumir aquest càrrec el mes de febrer passat, i ha afegit que aquesta actualització estratègica serà "concreta" pel que fa als objectius de l'empresa. En una conferència amb analistes, Aizpiri ha subratllat que 2022 serà un "any de transició" en el qual s'adaptarà l'estratègia del grup "més que mai en clau europea, a partir d'uns fonaments sòlids per a aquesta transformació".