Els empresaris i propietaris han exigit a les administracions endurir la legislació per tal de reduir les ocupacions, a les que han definit com a delinqüencials, de manera que els propietaris tinguin la possibilitat d'executar els desallotjaments "immediatament". Així ho han demanat aquest dilluns al matí en una roda de premsa protagonitzada pel president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, el president de l'Associació de Propietaris de Catalunya, Sergi Llagostera, el membre de la Comissió Jurídica de la patronal, Emilio Zegrí, i la responsable de Relacions Institucionals de la patronal, Montse Surroca. Durant la seva intervenció Sánchez Llibre ha alertat de l'augment del 18% de les ocupacions d'habitatges en 2021, fins a 13.389 casos a Espanya, el 42% dels quals, 5.589, a Catalunya, i advertit de l'existència d'una "situació d'alarma social" per aquest increment, donant el suport de la patronal a les propostes presentades pel Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab) i l'Associació de Propietaris de Catalunya.

Aquesta proposta de l'Icab i els propietaris es basa en la reforma de l'Article 13 de la Llei d'enjudiciament criminal per a permetre els desallotjaments immediats, a més d'un canvi de la Llei del règim de bases locals per a donar atribucions als ajuntaments per a coordinar els cossos de seguretat i la Llei de propietat horitzontal per a donar legitimació per a actuar a les comunitats de propietaris. En aquesta línia, Zegrí ha anunciat que el PDeCAT preveu portar aquestes modificacions al Congrés dels Diputats al setembre i ha assegurat que "no pot ser que les administracions traslladin el problema als ciutadans".

Un negoci per a les "màfies organitzades"

Durant la seva intervenció el president de Foment també ha afegit que aquest tipus d'ocupacions s'estan "convertint en un gran negoci per a les màfies organitzades" i ha apuntat que d'aquesta manera es replicarien lleis d'altres països europeus on els desallotjaments són immediats. Per la seva part, Llagostera ha lamentat l'"abandonament total i absolut" de les administracions en aquest camp i ha apuntat el perjudici que es provoca als propietaris. Així mateix, ha assenyalat que les conseqüències d'aquestes ocupacions "no les sofreixen els grans propietaris", encara que no ha pogut oferir dades sobre el percentatge d'ocupacions que afecta petits i mitjans propietaris o d'ocupacions en habitatges habituals. Zegrí, per part seva, ha assenyalat que "no és una qüestió d'emergència social, és un problema d'ocupació delinqüencial" i ha recordat que el codi penal protegeix adequadament la propietat privada, encara que el col·lapse en els jutjats retarda els desallotjaments.

Surroca ha explicat que Foment del Treball preveu parlar amb tots els grups polítics representats en el Congrés dels Diputats perquè donin suport a la proposició de llei que presentarà el PDeCAT. D'altra banda, Zegrí ha admès que és "pràcticament impossible" saber si una ocupació és d'emergència social en el moment de desallotjar, mentre que Llagostera ha recordat que els jutges criden als serveis socials en cada actuació perquè l'administració pugui acollir a les persones en cas de vulnerabilitat.