La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha avançat que el govern espanyol modificarà ben aviat el model 720 de declaració de béns a l'estranger declarat il·legal aquest dijous pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea i ha recordat que continua en vigor. En roda de premsa per presentar les dades de recaptació tributària, Montero ha assegurat que la intenció de l'Executiu és aprovar la modificació de la norma abans que acabi el termini de presentació d'aquest exercici, el 31 de març, i que per a això s'aprofitarà alguna de les lleis actualment en tramitació. Així mateix, ha apuntat que cada any es presenten unes 60.000 declaracions i que des de la posada en marxa del model el 2013 s'han declarat béns per uns 225.200 milions. Respecte a les sancions, des de la seva posada en marxa s'han imposat multes per uns 230 milions d'euros, per la qual cosa ara "caldrà veure a qui afecta la lletra petita de la sentència", és a dir, si caldrà tornar tot aquest import o només una part. En aquest sentit, la ministra ha recordat que el TJUE no ha declarat il·legal tot el model, sinó únicament alguns aspectes ―fonamentalment, el termini de prescripció i l'import de les sancions―, que són els que ara es modificaran. Montero també ha apuntat que en els últims anys amb prou feines s'havien imposat sancions precisament perquè el TJUE estava revisant la normativa, però que sí que hi ha multes de l'Executiu anterior.

Recaptació rècord de 223.382 milions

En la mateixa roda de premsa, la ministra Montero ha anunciat que la recaptació tributària es va situar el 2021 en 223.382 milions d'euros, un màxim històric que supera en un 15,1% la del 2020 i que se situa per sobre de la del 2019, abans de l'inici de la pandèmia de coronavirus. Montero ha assenyalat a més que, per presentar l'avenç de recaptació tributària del 2021, la dada de recaptació està per sobre de la previsió pressupostària (en 1.275 milions). Concretament, l'IRPF va recaptar 94.546 milions, un 7,5% més, un màxim històric que supera la previsió pressupostària gràcies a l'augment de l'ocupació, tal com reflecteixen les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) conegudes aquest dijous. L'impost de societats, per la seva part, va ingressar un 67,9% més, 26.628 milions d'euros, per la millora de guanys empresarials, que van créixer gairebé un 74%, juntament amb el descens en les devolucions després del repunt extraordinari del 2020.

L'IVA va recaptar 72.493 milions, un 14,5% més que el 2020, gràcies a la millora del consum i amb reflex tant en grans com petites empreses, tal com reflecteix l'estadística de vendes diàries, que segons Montero mostra que s'ha recuperat l'activitat d'abans de la pandèmia. Els impostos especials van suposar ingressos 19.729 milions, un 5% més, encara que van quedar per sota del que estava pressupostat a causa de les mesures tributàries adoptades al llarg de l'any, en particular per aturar el preu de l'electricitat. Hisenda situa en 2.392 milions d'euros l'impacte el 2021 de les mesures fiscals en l'àmbit sanitari i elèctric: impost de producció elèctrica (760 milions), IVA a productes covid (537 milions), rebaixa de l'IVA de l'electricitat (509 milions), rebaixa de l'impost especial d'electricitat (333 milions) i reducció de mòduls i provisió de pèrdues (253 milions).

Les dades de recaptació demostren, per la ministra, que "Espanya segueix el bon camí i davant els discursos catastrofistes", la recaptació i l'ocupació mostren que "el creixement econòmic és sòlid, robust i sostingut en el temps". Montero ha subratllat que aquesta recaptació és la que "permet finançar l'estat del benestar" i, a més, permetrà "reduir el dèficit públic sense necessitat de recórrer a les polítiques de retallada o austeritat". Encara que no ha revelat la dada de tancament de dèficit públic del 2021, que es coneixerà al març, ha assegurat que reflectirà una "reducció rellevant".