La geopolítica continua marcant la crisi energètica. Aquest dimecres, el preu del gas natural puja gairebé un 7% de mitjana, després del darrer discurs del president rus, Vladimir Putin, sobre una mobilització militar parcial de la població per la guerra d'Ucraïna. A tall d'exemple, ho fa en un 6,78 % al mercat holandès, fins a assolir els 212,50 euros per megawatt hora (MWh). Segons les dades de Bloomberg, el preu del gas encadena aquest dimecres dues sessions consecutives a l'alça.

Aquesta mobilització, que entra en vigor avui, obeeix la necessitat de defensar la sobirania i la integritat territorial del país, segons ha dit el mandatari, que ha explicat que seran cridats a files només reservistes que hagin complert el servei militar obligatori. Després d'aquestes declaracions, el preu del petroli també puja. El Brent, el cru de referència d'Europa, avança el 2,63%, fins a 92,79 dòlars el barril.

"En les darreres setmanes, a Europa, s'ha experimentat una reducció en el consum dels grans consumidors industrials de gas. Són males notícies per a la indústria europea", ha declarat Jean-Pierre Clamadieu, el president d'Engie, el principal proveïdor de gas a França, en declaracions a France Inter. Així doncs, entrant en percentatges, el consum de les empreses que són grans consumidores de gas ha caigut fins a un 30% respecte a l'any passat, el 2021, per l'efecte de l'alça dels preus. "L'augment de preus té un impacte molt fort en els fabricants i malauradament en les últimes setmanes a Europa hem vist una reducció important del consum que és generalitzada", ha destacat Clamadieu i ha posat l'accent en una doble lectura: "És una bona notícia per a l'equació del gas a finals d'any, però una mala notícia per a la indústria europea". Ara, caldrà sumar els efectes d'una nova pujada dels preus.

Empreses paralitzades

La raó és que algunes empreses estan paralitzant la seva activitat perquè amb els preus actuals de l'energia no la poden rendibilitzar i d'altres l'estan desplaçant a altres parts del món on aquests preus no són tan elevats. Clamadieu va precisar que la reducció del consum per part dels industrials no és igual a tot arreu, ja que mentre a França se situa al voltant del 15%, a Alemanya és del 25% i als Països Baixos de gairebé del 40%. Així doncs, els industrials veuen un senyal de preus que els porta a tancar les seves fàbriques, traslladar la producció a altres regions del món i grans esforços de diversificació per omplir les existències de gas.

La previsió d'una tardor i hivern dur en el conjunt de la Unió Europea, fa que la resposta pugui ser més efectiva: "Estem molt més preparats del que ens temíem fa tres o quatre mesos", ha assenyalat, referint-se al cas de França on les reserves s'omplen "al 95-96%", mentre que la mitjana europea frega el 90%. L'estratègia francesa? "Una de les raons per les quals hi estem arribant és que hem augmentat massivament les arribades de vaixells de GNL que transporten gas natural liquat amb 30 o 40 vaixells per setmana", ha detallat Clamadieu.

Ara, el proper repte és gestionar aquests magatzems per evitar el que es coneix com una vaga de fred en la recta final d'hivern i fa una crida a reduir el 10% del consum general el gas, per exemple, reduint un grau la calefacció que representaria un estalvi del 7% del consum total.