Les dones han sortit més perjudicades per la crisi de la Covid que els homes, tot i ser predominants en els sectors essencials, segons exposen les dades de l'informe que CCOO fa anualment presentades aquest divendres amb motiu del dia de la dona treballadora. Les dades evidencien que l'evolució de les taxes d'activitat, ocupació i atur femenines són pitjors que les masculines.

A més, l'estudi també denuncia la manca de baixes de Covid com a accidents laborals: només s'han comunicat 1.500 accidents de treball en el sector sanitari, altament feminitzat, tot i que hi ha hagut 14.000 contagis. Així doncs, segons les dades de CCOO, gairebé el 90% dels accidents de treball per Covid no haurien estat comunicats a Catalunya. D'aquests, el 97% són del sector sanitari i sociosanitari i, per sexes, el 80% dels accidents notificats corresponen a treballadores

"La primera empresa incomplidora és la mateixa administració", ha subratllat la secretària de Comunicació Integral de CCOO, Montse Ros, qui exposa que el responsable d'aquesta manca de comunicació dels accidents és el Govern, que contracta més del 80% del personal sanitari a Catalunya.

L'impacte econòmic de la Covid

"Pensàvem que potser aquesta vegada ens trobaríem que les dones haurien conservat la feina més que els homes o haurien aguantat la taxa d'activitat més que els homes i s'haurien reduït les diferències històriques. Però, la perplexitat és que no", ha dit Ros, que ha afegit: "L'impacte de la pandèmia en el món del treball té nom de dona".

Mentre que la pandèmia ha fet augmentar la taxa d'atur femení en 4 punts en el cas de les dones, l'impacte ha estat menor en el cas dels homes, amb un augment de 2,88 punts. Del total de persones registrades a l'atur durant el 2020, més de la meitat van ser dones (54,8%) i ha estat especialment significatiu l'increment de la desocupació en les dones joves, amb un creixement del 39,5% en les de 16 a 24 anys, i del 37,4% en les de 25 a 29 anys. A més, les dones també continuen sent majoria en els contractes parcials, amb una taxa del 21,55% respecte del 7,63% dels homes

El sindicat també detecta que després de la destrucció "brutal" de feines temporals durant l'inici de la pandèmia, abans de l'estiu es va recuperar lleugerament l'ocupació, tot i que "aquesta petita sortida del sotrac econòmic va ser masculina", segons exposen en l'informe. Els homes van recuperar 2,5 punts percentuals de la taxa d'ocupació (assolint el 71.1%) per només un 1,3% les dones (que es van quedar al 62,7%).

CCOO també ha destacat en l'estudi presentat aquest divendres la situació laboral de les treballadores de geriatria, les quals estan negociant un conveni català i que, més que demanar increments salarials, reclamen canvis per millorar la seva salut. "Estan esgotades, es moren de mal d'esquena i s'estan medicant amb antidepressius", ha detallat Ros durant la presentació de l'informe.

Contagis de Covid com a accidents laborals

L'estudi de CCOO també ha denunciat que gairebé el 90% dels accidents de treball per Covid no han estat comunicats a Catalunya durant el 2020. Atès que el 97% dels casos detectats són del sector sanitari i sociosanitari, sectors molt feminitzats, CCOO ha assenyalat com a responsable dels accidents al Govern, el qual contracta més del 80% del personal sanitari a Catalunya. Segons el sindicat, la immensa majoria dels casos s'han notificat durant la segona onada de contagis, ja que entre l'agost i desembre sumen el 87% de les comunicacions.

"Estem molt enfadats amb l'administració, la informació sobre malalties professionals és deficient des de fa molts anys. Ens arriba tard, ens arriba malament i ens costa molt fer el seguiment i l'estadística", ha asseverat Ros, qui ha reclamat transparència en les xifres d'accidents de treball.