El fundador de La Fageda, el psicòleg Cristóbal Colón, de 75 anys, deixa la presidència i direcció general del projecte que ha liderat des de la seva creació el 1982 i del qual ara serà el president d'honor. Amb la seva decisió, Colom culmina el procés estratègic que va iniciar el 2013 per garantir la perdurabilitat i sostenibilitat del projecte.

El procés preveia executar una sèrie d'accions, entre les quals destaquen, d'una banda, un pla d'inversions que ha permès renovar i millorar tant les infraestructures industrials com els serveis a les persones que atén l'organització, i d'altra banda, la preparació del relleu generacional en la governança i direcció de La Fageda.

Així, d'una banda, l'economista Josep Maria Bonmatí, fins ara vicepresident del patronat i del qual és membre des de fa uns quinze anys, es converteix en president del màxim òrgan de governança de l'entitat. D'altra banda, la garrotxina Sílvia Domènech, es converteix en directora general, després que Colom la nomenés directora adjunta el 2019, i que s'incorporés al projecte com a directora comercial el 2012.

Cristóbal Colón expressa la seva confiança en el futur de l'organització que va crear quan tenia 33 anys: "Està a molt bones mans, em sento molt tranquil pel compromís i la solvència professional dels patrons i directius". El fundador de La Fageda deixa el comandament de l'organització satisfet i convençut "que al llarg d'aquests 42 anys el nostre treball ha donat sentit a la vida de moltes persones. La suma del temps i esforços dedicats al projecte han valgut la pena d'una manera immensa". Colom agraeix "la confiança i l'esforç de totes les persones, famílies i institucions que al llarg de la història de La Fageda ens han donat suport. Sense tots ells, La Fageda no seria el que és".

Projecte social

L'abril de 1982, acompanyat pel psiquiatre Josep Torrell, va cridar a la porta del llavors alcalde d'Olot, l'empresari Joan Sala, per demanar-li un local en el qual muntar una empresa que donaria treball a una quinzena de persones afectades amb malalties mentals.

Profundament impactat per les vivències als hospitals psiquiàtrics de Saragossa, Martorell i Salt, i convençut del poder transformador del treball i de la seva capacitat per donar sentit a les vides de les persones que perdien la seva dignitat en aquells entorns, va concebre el somni d'impulsar una empresa social amb la clara missió de millorar la vida d'aquestes persones.

L'alcalde li va transmetre la seva confiança per dur a terme aquella "bogeria", i allò que va començar en un petit local de l'antic convent del Carme de Olot, és avui una organització que reuneix més de 500 persones, que ha posicionat al mercat una marca de qualitat molt estimada, que manté inalterable la seva missió i naturalesa no lucrativa.

La trajectòria que ha seguit La Fageda sota el seu lideratge, acompanyat per la seva dona, la terapeuta Carme Jordà, l'ha convertit en un projecte destacat de l'economia social que competeix al mercat amb grans multinacionals. El model soci empresarial de La Fageda és un exemple d'integració social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn mental.

Cristóbal Colón ha rebut diversos reconeixements per l'impacte social i econòmic del projecte que ha creat. Dissabte vinent 9 de març, l'Ajuntament d'Olot li lliurarà la medalla de la ciutat.

La directora general de La Fageda, Sílvia Domènech, valora el reconeixement com "un elogi a l'esforç, al coratge, a la perseverança i a la lluita davant de les adversitats, que han estat moltes durant aquests quaranta-dos anys. Cristóbal té la capacitat de convertir en possible l'improbable".