La multinacional catalana d'hemoderivats Grifols preveu iniciar a l'abril un assaig clínic en col·laboració amb hospitals espanyols que utilitzarà plasma de pacients recuperats del coronavirus Covid-19 per provar de frenar l'evolució d'aquesta malaltia en pacients greus.

El president de l'àrea industrial de la divisió Bioscience de Grifols, Eduardo Herrero, ha explicat a EFE que aquesta setmana s'ha presentat l'assaig clínic a l'Agència Espanyola del Medicament i que preveuen obtenir l'autorització "ben aviat".

L'objectiu de l'assaig clínic, en el qual participaran uns 100 pacients, és utilitzar l'anomenat plasma convalescent, és a dir, l'obtingut de persones que s'han recuperat del coronavirus per a, una vegada inactivat, trasfusar-lo a pacients greus, amb la idea de "reduir el curs de la malaltia".

Precisament ahir a la nit, Grifols va anunciar a la CNMV, el supervisor borsari espanyol, un acord de col·laboració amb diverses institucions nord-americanes i organismes federals de salut pública d'aquest país per recollir plasma de pacients recuperats del Cvid-19, processar-lo i produir immunoglobulines hiperimmunes.

En el cas espanyol, Grifols, que lidera aquest assaig clínic juntament ambhospitals, investigadors i centres de transfusió espanyols, busca actuar "per la via ràpida", ja que Espanya està "en ple brot" de coronavirus. Herrero explica que la idea és que a partir de "la setmana que ve" es pugui començar ja a recollir plasma de pacients que han superat el coronavirus.

Una vegada obtingut, el plasma -que és la part líquida de la sang- seria traslladat des dels hospitals a les instal·lacions de Grifols a Catalunya, on la multinacional s'encarregaria d'inactivar-lo de qualsevol patogen amb la tècnica del "blau de metilè", que la multinacional catalana porta utilitzant amb èxit durant dècades.

A partir d'allà, el plasma es tornaria els hospitals perquè es fessin transfusions a aquests 100 pacients durant 29 dies i s'analitzarien en paral·lel els resultats, fins i tot els de tipus parcial, per agilitar al màxim l'obtenció de conclusions.

La hipòtesi de treball de la multinacional és que en trasfusar aquest plasma a pacients greus es pot frenar l'evolució de la malaltia i així provar d'evitar, per exemple, el col·lapse de les UCI dels hospitals.

"Ja s'ha presentat l'assaig a l'Agència Espanyola del Medicament aquesta setmana. Tenim el protocol de l'assaig clínic, el sistema de recollida d'informació i estem treballant amb els comitès ètics dels assajos clínics per obtenir l'aprovació", assegura Ferrer, que espera una autorització ràpida, "perquè la situació el mereix", apunta el directiu.

Herrero ha precisat que "si tot va bé l'assaig es podria començar a mitjans d'abril (...) i disposar de resultats al juny o el juliol", apunta, però deixa clar que els temps dependran de l'evolució de la malaltia i els marcarà l'Agència Espanyola del Medicament.

El directiu de Grifols ha explicat que l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona els ajuda a coordinar aquest assaig "multicèntric" en què també participen "multitud" d'hospitals del país, com el Clínic, La Paz o el Gregorio Marañón, entre d'altres.

"Alguns hospitals estan absolutament desbordats i no tothom pot participar, perquè un assaig exigeix metodologia i recursos que no tothom pot assumir en aquests moments", ha afegit Herrero.

Així mateix, Grifols té avançat també el disseny d'un altre assaig clínic per utilitzar immunoglobulina en altes dosis per tractar el coronavirus, si bé aquest altre assaig encara no s'ha presentat a l'Agència Espanyola del Medicament.