La patronal Foment del Treball, liderada per Josep Sánchez Llibre, ha exigit per carta al president espanyol Pedro Sánchez que posi en marxa una moratòria fiscal per a les empreses per poder fer front a la crisi del coronavirus. La petició de la patronal és que es posi en marxa un ajornament de tres mesos de les declaracions i autoliquidacions tributàries, i critica que Hisenda mantingui el calendari de la declaració de la renda tal com estava previst tot i les noves mesures del pla de xoc.

En la missiva dirigida a Pedro Sánchez, Sánchez Llibre argumenta que les mesures preses pel govern espanyol "tenen una flexibilitat molt limitada de plaços per a la realització de certs tràmits en procediments tributaris". En aquest sentit, diu, "s'ha atribuït molt poc protagonisme a la política fiscal per aconseguir l'objectiu de mesures urgents per fer front a l'impacte del COVID-19, que no és altre que protegir i donar suport al teixit productiu i social per minimitzar l'impacte".

Alhora, assevera que amb aquesta petició de moratòria es pretén "afavorir la cadena de pagaments, la tresoreria de les empreses, l'ocupació i el consum" i assegura que "permetrà una sortida molt més accelerada de la situació quan la crisi se superi". Amb contundència, Sánchez Llibre recorda que "els tributs, a més de ser un mitjà per recaptar ingressos públics, serveixen com instruments de política econòmica general i per assegurar una millor distribució de la renda nacional". 

Tal com relata la missiva “l’única mesura aplicable a aquestes declaracions-liquidacions i autoliquidacions és l’article 14 del Reial decret llei 7/2020, de 12 de març, pel qual s’adopten mesures urgents per respondre a l’impacte econòmic del COVID-19. Aquest precepte, en relació amb la situació prèvia a la crisi, permet sol·licitar i obtenir en relació amb aquelles el termini de presentació de les quals i ingrés finalitzi des de la seva entrada en vigor fins al dia 30 de maig de 2020, l’ajornament per sis mesos de quantitats retingudes, repercutides i dels pagaments fraccionats de l’Impost de Societats; sense que es reportin interessos durant els tres primers mesos. Manté, d’altra banda, el límit vigent amb anterioritat a la pandèmia, de 30.000 €”.

Crítica a "l'extravagància"

Es refereix també a “l'extravagància d’haver de pagar IRPF i l’Impost de Societats de l’exercici de 2019, quan en l’exercici de 2020 hi haurà, en molts casos, bases imposables negatives a compensar en l’exercici de 2021 i els següents". Considera, doncs, que "en una situació excepcional com aquesta s'hauria d'actuar al revés”.

En definitiva, Foment exigeix la suspensió dels terminis de presentació d’autoliquidacions i declaracions-liquidacions i el seu pagament. I afegeix, a més, que "hauria de combinar-se, d’una banda la presentació i pagament dels tributs, i per una altra, utilitzar-los com a mecanisme per atorgar directament liquiditat durant un període breu que faciliti una caiguda de l’activitat en “V”". D’aquí, doncs, per Foment "hauria d’adoptar-se la mesura d’ajornar per tres mesos la presentació (o almenys l’ingrés) de declaracions i autoliquidacions tributàries; amb independència del seu import i subjectes que la realitzin; sense interessos. I que la quantitat ajornada pogués ser fraccionada en els sis mesos següents".