L'economia catalana ha caigut un 3,9% interanual en el primer trimestre de l'any a causa de l'impacte de la pandèmia del coronavirus i les mesures derivades de l'entrada en vigor, a mitjans de març, de l'estat d'alarma, que ha obligat a paralitzar part de l'activitat econòmica.

L'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) ha publicat aquest dijous l'avanç del PIB trimestral, tot i que ha advertit que el fort impacte de la pandèmia ha dificultat calcular amb precisió l'evolució de l'avanç de l'economia en aquest trimestre. Segons aquest organisme, la taxa intertrimestral ha patit un descens del 4,6% i des de l'any 2000 no es registrava una caiguda tan important.

En canvi, des de l'òptica de l'evolució interanual, sí que hi ha precedents d'un deteriorament econòmic superior al 4%, ja que la crisi financera del 2008 va arribar a generar pèrdues d'activitat trimestral superiors a l'actual.

En el primer trimestre del 2020 tots els sectors econòmics presenten taxes de variació interanual negatives que "reflecteixen una situació insòlita per la seva intensitat", explica l'Idescat.

La indústria, per exemple, presenta una caiguda interanual del 2,4%, però amb impactes diferents segons les branques d'activitat, ja que hi ha sectors, com el de l'alimentació o la farmàcia, que han pogut mantenir una certa normalitat. El sector serveis presenta una contracció del 4% per la paralització d'activitats com el transport de viatgers, l'hostaleria, la restauració o les activitats culturals.

Més intensa encara és la caiguda en el sector de la construcció, amb una variació del -8,2% respecte al primer trimestre del 2019, mentre que l'agricultura manté la tendència negativa de trimestres anteriors, amb una taxa del -2,7% .

Totes aquestes dades, però, no són definitives. Segons l'Idescat, la necessitat de redissenyar els mètodes de predicció d'alguns indicadors per garantir que recullen adequadament la nova situació econòmica i d'assumir "una certa pèrdua en la qualitat d'algunes fonts estadístiques" comporta que s'ampliï el marge de revisió de les estimacions futures del PIB d'aquest trimestre.

Per això, assenyala aquest organisme, les dades fetes públiques aquest dijous tenen caràcter provisional i s'actualitzaran en la propera publicació de la Comptabilitat trimestral, prevista per a l'11 de juny.