L'Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona calcula que 715.000 persones treballen a primera línia de la lluita contra el coronavirus, de les quals un 65% són dones. En aquest sentit, l'ens ha reclamat que l'agraïment cap aquests col·lectius es tradueixi en una compensació econòmica i amb més dies festius, tal com s'ha fet en altres països europeus.

A més, reclama que les dones estiguin presents en la presa de decisions, com marca el cinquè ODS de la l'ONU. Entre el personal que treballa a primera línia, el col·lectiu sanitari, hospitalari i farmacèutic representa al voltant del 28% (unes 200.000 persones) i el 70% són dones.

A banda, cal sumar el personal que treballa en residències de gent gran i residències per persones amb malalties, que són unes 44.000 persones, i on la presència femenina és encara més elevada atès que representa el 84% del personal. Les treballadores de serveis socials (uns 26.000 persones, de les quals un 80% són dones) també estan fent una tasca fonamental en aquests moments de suport als grups més vulnerables.

Un segon grup de treballadors són els empleats d'establiments d'alimentació i productes bàsics, que sumen 135.000 persones, amb un percentatge de dones de fins el 64%, mentre que entre el personal de neteja es dispara fins el 86%. En aquest sentit, l'ODEE diu que és un col·lectiu "clau" per protegir la salut dels ciutadans.

Altres col·lectius que treballen cada dia per cuidar-nos, protegir-nos i proveir-nos de productes bàsics són els cossos de seguretat i bombers (15% són dones), els transportistes de mercaderies (12% dones) i els treballadors de serveis postals obligatoris (56% dones).