El grup BBVA ha perdut 1.792 milions d'euros per les provisions que ha fet per la pandèmia de coronavirus i per l'impacte negatiu de seu negoci als Estats Units, segons ha confirmat en un informe enviat a la CNMV. El BBVA destinarà 1.433 milions a possibles impactes de la covid-19, i el seu marge deteriorat relacionat amb el fons de comerç als Estats Units és 2.080 milions d'euros. D'aquesta manera, el BBVA és el primer gran banc en entrar en nombres vermells pel coronavirus, al registrar les pitjors pèrdues trimestrals. 

Si s'exclou la situació nord-americana, i comptant amb la previsió de 1.433 milions pel coronavirus, el benefici atribuït del BBVA el primer trimestre seria de 292 milions d'euros, una caiguda del 75,3% respecte al mateix període de l'any passat. El marge d'interessos del grup BBVA va arribar als 4.556 milions d'euros entre el gener i el març d'aquest any xifra que representa un increment interanual del 7,5% a tipus de canvi constants (+3,6% a tipus corrents) afavorit per la bona evolució de Turquia, Amèrica del Sud i en menor mesura Mèxic, segons informa l'entitat. Les comissions netes van pujar fins als 1.258 milions d'euros, un 6,3% més a tipus constants. En el seu conjunt, els ingressos recurrents (marge d'interessos i comissions) van finalitzar el trimestre amb un increment interanual del 7,2% a tipus constants (+3,6% en tipus corrents).

El resultat de les operacions financeres va arribar als 594 milions d'euros durant els primers tres mesos de l'any, és a dir, un increment del 54,6% a tipus de canvi constant respecte al mateix període del 2019, mentre que el marge brut va arribar als 6.484 milions d'euros (+11,4% interanual a tipus canvis constants i +7,2% a tipus corrents).

Les despeses d'explotació es van mantenir estables, amb 2.198 milions d'euros durant el primer trimestre, un 2,2% més a tipus de canvi constant i un -0,1% a tipus corrents. Pel que fa el marge net, va destacar amb una alça del 20,3% a tipus de canvi constants malgrat l'entorn, fins als 3.566 milions d'euros (+14,1% a tipus de canvi corrents), el més elevat dels darrers deu anys. Segons el BBVA, aquest creixement ha permès absorbir aquest trimestre els 1.433 milions d'euros en la línia de sanejaments crediticis per la crisis del Covid-19.

Pel que fa al valor de l'acció, a tancament del mes passat s'ha situat en els 6,04 euros, un 1,7% que fa un any. El consell d'administració del banc ha decidit no pagar cap dividend en càrrec als exercici del 2020 fins que se superi la incertesa generada per Covid-19 i en "cap cas" abans del tancament d'aquest exercici, seguint així les recomanacions del Banc Central Europeu del 27 de març.

D'altra banda, la ràtio de capital CET1 'fully loaded' es va situar en el 10,84% a 31 de març del 2020 al retrocedir 90 punts bàsics des del tancament del 2019 per l'evolució dels mercats aquest primer tram de l'any, el creixement de l'activitat i l'anticipació dels sanejaments per la crisi de la Covid-19, apunta l'entitat.

Per fer front a la pandèmia, l'entitat ha fet una donació global de 35 milions d'euros per ajudar les entitats sanitàries i fomentar la investigació científica i se suma al milió que han donat els empleats d'arreu del món. El 91% de la plantilla dels serveis centrals i el 71% de la xarxa d'oficines teletreballa i les vendes digitals van créixer més de tres punts, fins al 63,4% al març com a conseqüència del confinament.