L'optimisme entre els empresaris catalans s'estanca el quart trimestre de 2021. Segons un estudi elaborar per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), encara que l'optimisme mitjà dels responsables de negocis segueix sent a l'alça després del primer confinament per la covid, les expectatives s'han estancat en aquest últim trimestre de l'any. Més concretament, les dades assenyalen que el sector del comerç és el més pessimista, mentre que l'hostaleria, el transport i la construcció són els que tenen millors expectatives pel trimestre que comença.

index confiança empresarial quart trimestre 2021 idescat

Idescat

Optimisme

Segons ha informat aquest divendres l'Idescat, l'anomenat índex de confiança empresarial (ICEH) de Catalunya ha augmentat un 0,6% el quart trimestre del 2021 respecte del trimestre anterior. Per tant, la tendència segueix en positiu, però es queda molt lluny de l'augment del 9,8% del trimestre anterior.

Aquest índex, elaborat a partir d'un recull d'opinions dels gestors d'establiments empresarials, mostra que la tendència optimista després de l'esclat de la pandèmia ha perdut força. 

Concretament, el 22,5% dels empresaris preguntats han manifestat tenir expectatives "favorables" pel trimestre que comença, mentre que el 59,3% diu tenir expectatives "normals", i el 18% confessen ser "pessimistes" pel futur immediat del seu negoci. 

Pel que fa al conjunt del territori, les demarcacions camerals catalanes mostren millores de la confiança empresarial en el quart trimestre del 2021 respecte al tercer, excepte la de Tarragona, on cau un 3,6%. Les cambres de Girona pugen un 2,8%, la de Barcelona un 0,7%, les de la resta de la demarcació barcelonina un 1,3% i les de Lleida un 0,2%.

Sectors

La divisió de les dades per sectors econòmics ens permet entendre l'estancament de l'índex de manera més completa. Tots els sectors mostren una millora de la confiança empresarial excepte el comerç (-3,0%). D'altre banda, l’hostaleria i transport (3,7%) i la construcció (3,0%) encapçalen els sectors on ha millorat la confiança, seguits per la resta de serveis (1,2%) i la indústria (0,2%), on l’augment de l’índex és més moderat.

A més a més, les dades mostren que els establiments que han manifestat més confiança són els més grans, els que tenen més de 1.000 treballadors, amb un augment del 6,1% en comparació amb el tercer trimestre. Els d'entre 200 i 999 assalariats augmenten l'índex un 1,4%, i els més petits, amb menys de 10 treballadors, ho fan un 1,7%. En canvi, les pimes d'entre 10 i 49 assalariats perden confiança (-0,7%) i les d'entre 50 i 199 també (-1,99%).

Si comparem aquestes dades amb el mateix trimestre de l'any anterior, quan Catalunya va tornar a patir una de les pitjors onades del coronavirus, podem veure un augment de la confiança empresarial del 24,8%. Aquest increment es nota en tots els sectors, especialment a l'hostaleria i el transport (+43,8%), i lleugerament menys al comerç (+20,3%).

 

Foto principal: el Portal de l'Àngel de Barcelona durant el pont del Pilar / ACN