La Comissió Europea (CE) ha rebaixat avui la seva projecció de creixement per a Espanya en dues dècimes tant el 2018 com en 2019, fins al 2,6 % i 2,2 %, respectivament, segons les seves previsions macroeconòmiques de tardor publicades aquest dijous.

Quant al dèficit públic, l'Executiu comunitari estima que es reduirà aquest any fins al 2,7 % del PIB i el pròxim fins al 2,1 % del PIB, cotes una i dues dècimes superiors a les recollides en les seves últimes previsions, respectivament.

Brussel·les va assenyalar al seu informe que aquesta previsió de dèficit "es basa en una avaluació cautelosa" de les mesures incloses a l'esborrany de Pressupost de 2019 que li va remetre Espanya, ja que existeix "incertesa" en particular sobre algunes de les noves mesures tributàries i l'impacte de l'augment del salari mínim.

Les previsions de la Comissió per a aquests indicadors se situen en la línia de les del Govern en el cas de 2018 però són més pessimistes per a 2019.

L'Executiu espanyol preveu que el creixement sigui del 2,6 % aquest any i del 2,3 % el pròxim i que el dèficit suposi el 2,7 % i l'1,8 % del PIB, respectivament.

Previsions per a 2020

La Comissió va publicar a més per primera vegada previsions per a 2020, quan estima que el creixement espanyol serà del 2 % i el dèficit de l'1,9 % del PIB.

"S'espera que el creixement continuï sent robust però que es desacceleri conforme les llars restringeixen el consum per augmentar els seus estalvis", diu l'informe publicat avui per la Comissió, que assenyala que l'economia espanyola, el seu cinquè any d'expansió, "ha començat a mostrar signes d'una lleu desacceleració en la primera meitat de l'any".

Quant al dèficit, la Comissió indica que aquest es reduirà el 2019 a causa del creixement econòmic i a l'"impacte net de les mesures a l'esborrany pressupostari de 2019".

En concret, Brussel·les compta amb els ingressos més importants per impostos mediambientals, l'impost de societats, sobre la renda i els nous impostos als serveis digitals i les transaccions financeres.

Tanmateix, apunta que l'impacte d'aquesta recaptació més important es veurà "parcialment compensada" per la despesa més gran en pensions o per la baixa de paternitat.

Brussel·les assenyala, no obstant això, que aquesta previsió està basada en una "avaluació cautelosa" de l'esborrany pressupostari de 2019 a causa de la incertesa sobre el rèdit que tindran algunes de les noves mesures tributàries i l'efecte de la pujada del salari mínim.

A més, afegeix, "algunes de les mesures de despesa planejades podrien no ser executades totalment".

D'altra banda, Brussel·les preveu que s'alenteixi la creació d'ocupació a causa de la desacceleració de la demanda i l'impacte a la baixa de l'augment del salari mínim, però estima que encara així l'atur continuarà baixant al 15,6 % aquest any, el 14,4 % el 2019 i el 13,3 % el 2020.

El deute també es reduirà al 96,9 % del PIB aquest any, al 96,2 % el 2019 i al 95,4 % el 2020.