Que els creuers tornin al Port de Barcelona ja només és qüestió de temps. El Port de Barcelona ha anunciat aquest dimarts que en els pròxims dies intensificarà els treballs amb les companyies de creuers per reprendre l’activitat, un cop el Procicat ha aprovat el Pla Sectorial per a l’activitat de creuers als Ports de Catalunya que incorpora els protocols sanitaris que hauran de seguir els creuers que toquin ports catalans. Aquesta autorització del Procicat als protocols que el Port de Barcelona i les navilieres han estat treballant en els últims mesos suposa l’inici del compte enrere per a la tornada dels creuers al Port de Barcelona aquest estiu.

De fet, sobre el retorn dels creuers a la ciutat s'ha pronunciat la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, que ha assegurat que "fa molts mesos que estem treballant amb les navilieres per poder oferir a la ciutadania una tornada dels creuers amb garanties" i complint tots els protocols sanitaris necessaris. A més, Conesa ha assegurat que aquests protocols "no només estan pensats per als passatgers i les tripulacions dels vaixells, sinó que també volen protegir de forma efectiva als ciutadans de les destinacions".

No hi ha data de tornada

Tot i l’aprovació dels protocols sanitaris, el Port de Barcelona afirma que encara és aviat per fixar una data concreta d’inici d’activitat. Alhora, recorden que els creuers "necessiten algunes setmanes d’anticipació per estar en condicions òptimes", tant per reposicionar els vaixells als ports d’inici del recorregut com per preparar el mateix vaixell i a la tripulació.

Però celebren que l’autorització rebuda ja permeti, tant als ports catalans com a les navilieres, treballar amb uns objectius clars de retorn. De moment només es podrien fer creuers de cabotatge perquè encara falta l’autorització del Ministeri de Sanitat per poder operar creuers internacionals des del Port de Barcelona.

En aquest punt, Conesa considera que "després de mesos d’espera, l’aprovació dels protocols sanitaris per part del Procicat una excel·lent notícia tant per a la indústria de creuers com per a la ciutat de Barcelona i per a Catalunya". A més ha afegit que la reactivació progressiva dels sectors econòmics, a mesura que la gravetat de la pandèmia va minvant, "no és només necessària sinó que és clau per poder recuperar els llocs de treball perduts", ha conclòs Conesa.

L’aturada dels creuers des de l’inici de l’estat d’alarma, a mitjans de març de 2020, ha permès no només treballar en el retorn postpandèmia, sinó també avaluar les externalitats d’aquesta activitat en les ciutats de destinació i treballar en la seva minimització, per aconseguir un turisme de creuers més sostenible, tant en l'àmbit mediambiental com econòmic i social, segons assegura l'entitat portuària de Barcelona.

El sector de creuers dona feina directa a Barcelona a més de 9.000 persones. La facturació anual a Catalunya és de 1.083 milions d’euros i la seva contribució al PIB català és de 562 milions d’euros.