Colonial ha desembarcat en el segment de les socimis en convertir-se en el primer accionista d'Axiare amb l'adquisició d'un 15,09% del capital social d'aquesta firma per 135,6 milions d'euros, segons ha comunicat la immobiliària patrimonialista. La companyia que presideix Juan José Brugera reforça així la seva posició al mercat de gestió d'edificis d'oficines de Madrid i Barcelona, en el que la socimi està focalitzat i estratègic per a la immobiliària.

D'aquesta forma, Colonial ha volgut "aprofitar l'oportunitat" que suposava el fet de què un dels fons accionistes d'Axiare, Perry Partners International, volgués sortir del capital. No obstant això, la immobiliària assegura que l'adquisició és complementària amb la seva estratègia inversora i s'ajusta a la seva política de creació de valor i aportació de rendibilitat per a l'accionista. Axiare compta amb una cartera de 32 edificis valorada en uns 1.049 milions, dels que el 69% són oficines i la resta, logístiques. Un 77% d'aquests actius s'ubica a Madrid i l'altra part, a Barcelona.

En el cas de Colonial, explota seixanta edificis d'oficines repartits pel centre de Madrid, Barcelona i París, que sumen un valor de 7.550 milions. A partir d'ara, la companyia és a més primer soci d'Axiare. En concret, ha pres un paquet de 10,84 milions d'accions de la socimi que dirigeix Luis López de Herrera Oria i participada per diversos fons internacionals, com són Citigroup i T. Rowe Price, firma aquesta última que tambié va ser present a Colonial.

12,5 euros per acció

La transacció s'ha tancat fora del mercat a 12,5 euros per acció, preu que llança una prima del 6% respecte als 11,18 euros que Axiare va concloure durant la sessió borsària de divendres. Colonial entra en l'àmbit de les socimis, mentre una altra de les firmes d'aquest sector, Merlí, ultima la constitució de la primera immobiliària patrimonialista del país amb la fusió de Metrovacesa i en ple creixement del sector immobiliari, focus d'interès dels inversors internacionals.

Tornant a Colonial, la immobiliària participada per Qatar i el Grup Villar Mir, circumscriu l'operació d'Axiare en l'estratègia de creixement en què es troba immersa i en què pretén invertir uns 300 milions d'euros anuals. No obstant això, ja ha superat aquest marge inversor en els dos últims anys. El 2015 va tancar operacions de compres d'actius per uns 500 milions, i en el que va de 2016, i abans d'entrar a Axiare, ja havia executat operacions per 446 milions.

Des que a finals de 2014 finalitzés el seu sanejament i reestructuració i emprengués la seva actual política d'expansió, Colonial ha figurat a més com a firma interessada en altres companyies del ram, com són Realia, actualment controlada per Carlos Slim, i Testa, exfilial patrimonial de Sacyr ja fusionada amb Merlín.