El Col·legi d'Economistes de Catalunya ha manifestat avui que Catalunya té una "fortalesa suficient" per mantenir la seva economia en creixement i preveu un augment del PIB d'entre el 2,4 i el 2,5% pel 2019. El degà del Col·legi, Anton Gasol, ha assegurat que el "ric" teixit empresarial i associatiu Catalunya ha permès "tirar endavant" l'economia durant l'últim any "d'incertesa política" i registrar un creixement superior al de l'Estat i la Unió Europea.

Pel que fa a l'augment de l'atur de l'octubre, Gasol ha dit que és un reflex d'un "cert alentiment" en l'activitat econòmica, que es nota especialment en el sector exterior, mentre que la demanda interna evoluciona a un ritme "molt elevat". Respecte el trasllat de seus socials, Gasol ha subratllat que és un fenomen que es produeix des dels anys 80 per les facilitats que dona la metròpoli de Madrid.

En el marc de la Jornada dels Economistes 2018, que tindrà lloc el proper 9 de novembre i que porta el nom de 'Ciutat i innovació. Espai de creixement i de creació', el Col·legi d'Economistes de Catalunya ha donat a conèixer aquest dilluns les seves apreciacions sobre l'economia catalana.

Asseguren que ha mantingut un "important dinamisme" en els últims anys, amb un creixement superior al 3% des del 2015, i han destacat la necessitat de potenciar encara més el sector industrial. Aquest ha passat de tenir un pes del 19,7% del valor afegit brut (VAB) el 2014 al 21,5% el 2017. 

Durant la primera meitat de 2018, l'economia ha seguit creixent a taxes "robustes", tot i que una mica inferiors a les registrades l'any passat, destaca el Col·legi. Durant el tercer trimestre s'està observant "certa moderació" en la dinàmica de creixement d'alguns indicadors d'activitat, com en el ritme d'afiliacions a la Seguretat Social. Com a causants destaquen el menor dinamisme del sector turístic, per la recuperació de destinacions competidores, i el menor creixement d'alguns socis comercials. 

Precisament aquest dilluns s'han donat a conèixer les dades d'atur de l'octubre, que mostren un augment de 10.853 persones. "Això és el reflex segur que hi ha un cert alentiment en l'activitat econòmica", ha dit Gasol, que ha diferenciat la situació del sector exterior, que està experimentant "algunes dificultats", i d'altra banda la demanda interna, que evoluciona a un ritme "molt elevat". "La inversió en béns d'equip és l'element que dona força a l'activitat industrial i és un component molt rellevant", ha destacat Gasol. Així mateix, un dels aspectes que preocupa més és el descens de la inversió R+D, que malgrat s'ha mantingut gràcies a les aportacions públiques, ha disminuït la inversió privada.

Fortalesa per tirar endavant

"El que no sabem és com hauria evolucionat Catalunya sense els atemptats de l'any passat o l'entorn polític, el que sabem és que hi ha una fortalesa suficient per tirar endavant", ha assegurat el vicedegà del Col·legi, Oriol Amat, que ha destacat el dinamisme internacionalitzador i innovador de l'economia catalana.

D'aquesta manera, Gasol considera que la realitat ha posat de manifest que amb les "diferents situacions de conflicte que hagi pogut tenir Catalunya, ha tirat endavant gràcies al ric teixit empresarial i associatiu Catalunya, sense el suficient acompanyament de la política". Un any després de l'1 d'octubre, Gasol ha posat de relleu el grau de "cohesió" de la societat catalana. "El que importa quan es té un parlament, és recuperar la sobirania", ha dit Gasol, que ha reivindicat un esperit de diàleg i d'entesa. 

Fent un símil de pagès, ha assegurat que la "finca és bona" però "cal saber aprofitar-la", i que malgrat l'economia catalana "podria anar millor", és més favorable que "el seu entorn més immediat". És per això que les previsions per l'any 2019 calculen un creixement del PIB d'entre el 2,4 i el 2,5 %.

El trasllat de seus, poc important

"Ningú desitja deslocalitzacions", ha dit Gasol, que ha afirmat que el que els preocupa no és el trasllat de la seu social sinó dels seus beneficis. "Sobre això s'hi posa poc èmfasi", ha remarcat. No obstant, ha dit que es tracta d'un fenomen que es produeix des dels anys 80, quan al voltant de Madrid es van construir atractius per a què les empreses s'hi sentissin "còmodes". "Fa més de 30 anys que la metròpoli de Madrid engoleix l'atracció d'empreses perquè té el BOE i altres elements que permeten fer concessions", ha dit Gasol, que ha restat importància a un fet "circumstancial" i que és com una "rabieta d'alguns". 

D'altra banda, Gasol s'ha posicionat favorablement a l'augment del salari mínim proposat pel govern espanyol, i ha dit que s'hauria de "territorialitzar" com es fa a països com els Estats Units i vincular-lo al nivell de formació. "Aquest tipus de salaris s'haurien d'indexar amb alguna mètrica, com la renda per càpita no inferior al 60% de la renda familiar disponible", ha afegit Gasol. Amb tot això, considera que un sou al voltant dels 1.000 euros és l'adequat al que marca la Carta Social Europea.