El nombre d'empreses que formen part de clústers a Catalunya s'ha multiplicat per quatre en deu anys, segons dades que ha fet públiques el Govern aquest dijous. Actualment fins a 2.300 empreses pertanyen als 30 clústers catalans, que representen el 30% del PIB català i generen més de 300.000 llocs de treball.

Es tracta de les xifres més altes des que l'any 1992 van néixer els programes de la Generalitat d'impuls a la competitivitat del teixit empresarial català a través de la metodologia de clústers. Els últims en incorporar-se són el Clustermoto i el Leather Cluster Barcelona. Segons ha donat a conèixer la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, el 76% de les empreses membres d'aquestes agrupacions asseguren que formar-ne part les fa ser més competitives.

Després de reunir-se amb els presidents dels clústers catalans aquest dijous, Chacón ha assegurat que “clúster és sinònim de competitivitat”. En aquest sentit, segons les dades fetes públiques durant la trobada, el 91% de les empreses membres inverteixen en recerca, desenvolupament (R+D) i innovació, “un percentatge molt superior a la resta”. De fet, més de la meitat (57%) inverteixen més d’un 3% de la seva facturació en activitats d’R+D.

Un clúster és un conjunt d’empreses i agents de l’entorn -universitats o centres tecnològics- d’un àmbit econòmic que competeixen i cooperen a la vegada. Segons xifres d'Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement, un 69,1% són pimes, un 11,9% grans empreses, un 7,8% centres de recerca i proveïdors de coneixement, un 7,3% startups i un 4% altres agents de l’entorn.