El Círculo de Empresarios de Madrid constata "signes de desacceleració" en l'economia espanyola, que va créixer un 0,6% el segon trimestre de l'any, una dècima menys que durant el primer, i un 2,7% interanual, després d'avançar per sobre del 3% durant els últims tres anys. El Círculo assenyala com a causa la baixada del consum privat, la caiguda de les exportacions i altres factors com el "refredament" del turisme.

Així ho assenyala en un document en el qual analitza l'evolució de l'economia fins al mes de setembre, en què assenyala que aquesta evolució s'explica per la desacceleració del consum privat, amb una alça del 0,2% enfront del 0,6 % de mitjana de 2017, i per la caiguda de les exportacions (-1%), factor que resta dues dècimes al creixement.

A més, en el primer semestre de l'any el sector del gran consum va retrocedir per primera vegada des de 2014, amb una caiguda de nou dècimes enfront de l'avanç de l'1,8% en el mateix període de 2017, si bé la facturació va avançar un 3% recolzada per l'alça dels preus (+ 3,9% enfront del 1,2% en el primer semestre de 2017). Addicionalment, al juliol les vendes al detall a preus constants van caure un 0,4% interanual (-0,1% al juny), explicat en part per la pèrdua de poder adquisitiu davant el repunt de la inflació.

De la mateixa manera, el Círculo de Empresarios es refereix a l'empitjorament del mercat de treball, ja que a l'agost, principalment per la fi de la temporada estival, la Seguretat Social va perdre 202.996 afiliats respecte a juliol (-1,07%) , fins a arribar 18.839.814 afiliats. "Es tracta de la pitjor dada d'un mes d'agost des de 2008, tot i que es manté la tendència dels últims quatre anys amb un increment interanual del 2,9%", apunta el document, que afegeix que l'atur també va registrar la major pujada en un mes d'agost des de 2011, augmentant en 47.047 persones, fins a 3.182.068 (un 5,92% menys en termes interanuals).

El turisme

Pel que fa al turisme recorda que al juliol van arribar a Espanya 9.980.000 visitants internacionals, un 4,9% menys interanual, representant la major caiguda des d'abril de 2010. L'organització presidida per John de Zulueta assenyala que aquesta dada s'explica principalment per la menor inestabilitat geopolítica a Turquia, Tunísia i Egipte; els primers indicis de desaceleración a les principals economies emissores de turistes com el Regne Unit, França i Alemanya, i les bones condicions meteorològiques al Nord d'Europa.

Quant a l'IPC, indica que a l'agost la variació interanual de l'IPC es va mantenir en el 2,2%, principalment per la pujada dels preus de l'electricitat, i adverteix que per quart mes consecutiu, l'IPC harmonitzat supera la mitjana de l'Eurozona (2%), amb "efectes negatius" sobre la competitivitat de l'economia espanyola.