Compromís per renovar els principals atractius del Circuit de Catalunya en matèria de motor i, ara, ampliar el ventall d'esdeveniments i fer-ho des d'una òptica sostenible. Aquest és el repte que s'ha marcat pels propers anys el Circuit amb una inversió de 30 milions d'euros fins el 2024 que permetrà renovar pràcticament tots els seus espais. Aquest dilluns a la tarda, el conseller d’Empresa i Treball i president del Circuit de Barcelona-Catalunya, Roger Torrent, acompanyat del seu director, Josep Lluís Santamaría, ha presentat el Pla Estratègic del Circuit, que té per objectiu fer-lo més sostenible ambientalment i econòmicament, amb una clara aposta per la innovació, la digitalització, i perquè esdevingui una infraestructura clau per a la indústria del país.

18.480 metres quadrats de plaques fotovoltaiques 

En la presentació del Pla Estratègic, Torrent ha explicat que el Circuit “continuarà sent un referent mundial en l’àmbit de la competició, ho hem garantit amb la renovació dels contractes amb els mundials de Formula 1 i MotoGP fins al 2026”. I ha afegit: "Alhora volem que sigui també una infraestructura tractora per a projectes vinculats a la mobilitat verda, la innovació i l’entreteniment mitjançant un canvi que ha de ser impulsat a partir del compromís inequívoc amb la sostenibilitat, la col·laboració publico-privada i el treball conjunt amb el territori”.

Així doncs, actualment, el Circuit ja és un referent a nivell mundial pel seu compromís amb la sostenibilitat i el respecte del seu entorn, però l’objectiu és anar més enllà. Hi ha previstos tres grans projectes d’inversions adreçades a aquest objectiu: la instal·lació de 18.480 metres quadrats de plaques fotovoltaiques als llocs de control i als edificis, inclosa la coberta de la Tribuna Principal; la implementació d’un sistema pioner d’emmagatzematge per garantir la suficiència energètica del Circuit i diverses inversions en carregadors elèctrics. 

En paral·lel, el Pla també aposta per la diversificació per tal de generar nous ingressos. L’objectiu, doncs, és millorar la generació directa de recursos econòmics i ser més eficient de la mà de la digitalització. Més enllà dels 4.675 quilòmetres de pista, el Circuit disposa de 25 hectàrees d’àrees verdes que possibiliten l’organització d’esdeveniments singulars vinculats al món de l’entreteniment i l’oci saludable. En aquest sentit, la capacitat organitzativa i l’experiència en la celebració d’esdeveniments de masses és un valor afegit del Circuit a l’hora de poder diversificar les línies de negoci durant tot l’any. Un dels eixos serà tot allò relacionat amb fires, congressos i turisme de negocis. El Circuit pot esdevenir un gran banc de proves que potencia l’experiència d’usuari en les Fires i Congressos, un actiu molt buscat en les fires actuals.

Circuit e-Mobility Experience

En aquest sentit, el cap de setmana del 29 i 30 d’octubre tindrà lloc al Circuit l’e-Mobility Experience on hi participaran les principals marques de vehicles de mobilitat elèctrica, exposaran els seus productes i es permetrà als visitants provar els vehicles a la pista del Circuit. L’objectiu és convertir l’e-Mobility en la fira de la mobilitat elèctrica més important del sud d’Europa. Aquest esdeveniment se celebrarà conjuntament amb el World Rallycross, competició que enguany és 100% elèctrica. D'altra banda, també es reforçarà l'e-Sports. 

Un àmbit emergent on cal aprofitar el lideratge de Barcelona en el sector del videojoc per acollir competicions d’alt nivell buscant aliances amb el hub audiovisual i digital de les Tres Xemeneies que, precisament, es va presentar la setmana passada el projecte de connectar per cable digitalment i a nivell intercontinental, Catalunya amb la resta del món. 

Impacte econòmic

Actualment, el Circuit té un grau d’ocupació del 83% (any 2021). Les activitats que es duen a terme al Circuit es tradueixen en una generació d’ingressos en els diferents sectors, no només en un, sinó el conjunt de l’economia del país, especialment relacionats amb el transport, l’allotjament, la restauració, el comerç i l’oci.

Les activitats que es porten a terme en un any comporten una producció de 326 milions d’euros i es genera un PIB de 181 milions i un total de 2.670 llocs de treball equivalents a temps complert anual. Un 68% de l’ocupació, i un 62% del PIB va romandre a Catalunya, el que mostra la capacitat de retenció que té el país. En el cas de Catalunya, el Circuit és responsable del 0,05% del PIB i l’ocupació del país, percentatges que augmenten a un 0,13 del PIB i un 0,18% de l’ocupació en el cas del Vallès Oriental.